search

4 lucruri esentiale de stiut despre noua lege a caselor de marcat

A trecut deja mai bine de o luna de cand a intrat in vigoare noua lege potrivit careia toate firmele mari, mici si mijlocii trebuie sa fie dotate cu aparate de marcat cu jurnal electronic, care sa fie conectate la serverele Fiscului, iar comerciantii inca mai au unele dubii cu privire la legislatia noua.


Pana cand toate firmele se vor alinia insa la noile prevederi legale va mai trece un timp, dar este extrem de important ca patronii sa inteleaga ce obligatii si ce drepturi au, de la 1 septembrie 2018. Iata care sunt prevederile esentiale din noua lege a caselor de marcat:


Firmele care nu au case de marcat electronice nu vor fi amendate


Ministerul Finantelor a luat in calcul posibilitatea ca noua masura prevazuta de lege, in care toate firmele mijlocii si mari, sunt obligate sa aiba case de marcat electronice, sa nu poata fi implementata de toti comerciantii inca de la intrarea in vigoare a actului legislativ.


De aceea, a fost elaborat un act normativ conform caruia comerciantii care nu sunt dotati cu o casa de marcat Datecs DP25 precum aceasta sa nu fie amendati. In schimb, organul de control va aplica acestor comercianti un avertisment si va stabili un termen de instalare sau de dotare foarte scurt.


Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial in luna septembrie si prevede ca firmele care nu s-au incadrat in termen nu vor mai fi direct amendate, ci li se va stabili un plan de remediere a problemei, cu un termen scurt de conformare. Amenzile ajung pana la 10.000 de lei in cazul firmelor care nu implementeaza planul de remediere la timp. De asemenea, hotararea prevede inclusiv faptul ca termenul de dotare recomandat de inspectori va fi de maximum 90 de zile, adica 3 luni, in functie de constatari.


Conform Legii prevenirii, o firm? va primi un avertisment, alaturi de un plan de remediere. Ulterior, in termen de maximum 10 zile de la data expirarii termenului respectiv, autoritatea publica va relua controlul si va verifica daca problemele semnalate au fost remediate.


In lipsa acestui act normativ, comerciantii care ar fi fost depistati ca nu s-au adaptat inca legii puteau fi amendati cu pana la 20.000 de lei, iar activitatea le-ar fi fost suspendata pana la momentul intrarii in legalitate.


Firmele mici au la dispozitie un termen pana la 1 noiembrie 2018


Firmele mici au la dispozitie un termen mai lung pentru a-si inlocui vechile case de marcat cu cele electronice, pana la 1 noiembrie 2018. De notat este faptul ca nu este suficient ca firmele sa achizitioneze noile case de marcat, ci au obligatia de a obtine pentru fiecare dintre ele un numar unic de identificare, prin intermediul caruia vor fi transmise, lunar, datele spre ANAF. In plus, pentru a nu fi amendate, firmele trebuie sa dovedeasca faptul ca folosesc deja o casa de marcat de tip vechi si ca au demarat procedura de achizitie a unui aparat fiscal de tip nou.


Firmele pot inregistra casele de marcat la ANAF si prin SPV


Documentele necesare pentru solicitarea si atribuirea numarului unic de identificare pentru o casa de marcat pot fi depuse la ANAF si prin intermediul Spatiului Privat Virtual (SPV). Pentru a face rost de documentele necesare, comerciantii trebuie sa intre pe site-ul anaf.ro, la rubrica Servicii Online - Declaratii Electronice, de unde trebuie descarcat Formularul C 801. De asemenea, ANAF a publicat si un ghid care explica, pe scurt, cum trebuie completat acest formular, precum si ce alte documente mai sunt necesare si de unde se pot obtine.


Ce programe de software se pot folosi impreuna cu casele de marcat


Legea 479/2003 prevede ca toate solutiile de software folosite impreuna cu casele de marcat electronice fiscale trebuie sa fie inregistrate in Biblioteca nationala de programe prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 1.621/2003. De exemplu, firmele care folosesc un program de gestiune ca acesta nu vor avea nicio problema, pentru ca acesta poate fi instalat aproape pe orice calculator, si, in plus, poate fi de mare ajutor si la mentinerea unei evidente a stocurilor, precum si la facturare sau la emiterea bonurilor pe casa de marcat.


Surs? foto: Shutterstock/Copyright: Kinga



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice