search

5 masuri de austeritate, impuse deja pentru 2018

In Monitorul Oficial, a fost publicata recent OUG nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene. Documentul se adreseaza in principal persoanelor din autoritatile publice si contine elemente semnificative de austeritate bugetara, potrivit Hotnews.ro.
 
OUG nr. 90/2017 isi doreste sa pastreze echilibrul bugetar avand obiectiv pastrarea unui deficit de cel mult 3% din PIB pentru anul 2018 si introduce masuri de austeritate bugetara si reducerea cheltuielilor publice.
 
1. Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti
 
Conform articolului 6, din OUG nr. 90/2017, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018, se va realiza astfel:
- in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
- in al doilea an de la data de la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
- in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
- in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
 
Conform articolului 7 din OUG nr. 90/2017, pentru  personalul  platit  din  fonduri  publice,  cuantumul  salariului  de  baza/soldei  de functie/salariului  de  functie  se  stabileste  in  conformitate  cu  prevederile art.  1  din  Hotararea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului debaza minim brut pe tara garantat in plata, dupa aplicarea procentului de majorare de 25% prevazut la art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
 
Sumele aferente contributiilor de asigurari sociale sau, dupa caz, contributiilor individuale la bugetul de stat, datorate de personalul platit din fonduri publice, astfel cum sunt stabilite in aplicarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt avute in vedere la stabilirea majorarilor salariale ce se acorda in anul 2018 personalului platit din fonduri publice potrivit art. 38 alin (3) lit 2) din Legea-cadru nr. 153/2017.
 
2.  Se elimina tichetele cadou, premiile, indemnizatia de hrana si de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017
 
Conform articolului 9, in anul 2018, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii si nici indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.
 
Prin exceptie, in anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele  tehnice  care  au obtinut  performante  deosebite  la  actiunile  sportive  internationale  si nationale  oficiale, pentru  elevii,  studentii,  cercetatorii  si  profesorii  care  au  obtinut  distinctii  la olimpiadele internationale si concursurile internationale si nationale pe discipline de invatamant si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia, cu incadrarea in alocarea bugetara.
 
In anul 2018, institutiile si autoritatile publice prevazute la alin. (1) acorda o singura indemnizatie de vacanta sau o singura prima de vacanta, dupa caz, sub forma de vouchere, in conformitate cu prevederile art. 1 alin (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. Cuantumul voucherelor de vacant acordate in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se ia in calcul la determinarea limitei prevazute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017.
 
Conform articolului 10, in anul 2018, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul  administratiei  penitenciare,  indemnizatiile,  compensatiile,  primele,  ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2017.
 
3. Fara indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice