search

5 reguli care te scapa de amenda ANAF

Operare SAGA - exemple practice si recomandari. Facilitati mai putin cunoscute pe care vi le ofera softul de contabilitate

Pentru orice antreprenor, una dintre cele mai mari temeri e reprezentata de controlul ANAF si de riscul unei amenzi. Daca obiectul vostru de activitate il reprezinta comertul, exista o serie de reguli de care e obligatoriu sa tineti seama pentru a evita sanctiunile aplicate de inspectori.

In primul rand, in spatiul in care se desfasoara activitatea comerciala trebuie sa existe cos de gunoi. De asemenea, aveti grija sa afisati la loc vizibil toate informatiile obligatorii, conform normelor in vigoare: orarul de functionare a unitatii, o copie a codului unic de inregistrare fiscala, adaosul comercial practicat, o copie a extrasului ONRC (daca exista punct de lucru diferit de sediu), avizul ce cuprinde datele de contact ale Oficiului pentru Protectia Consumatorului, precum si atentionarea clientilor referitor la obligatia unitatii de a utiliza case de marcat electronice, conform OUG 28/1999, precum si indicatia de a pastra bonul fiscal.

In baza bonului fiscal, orice unitate comerciala trebuie sa emita factura la solicitarea clientilor, indiferent de valoarea tranzactiei.

Orice vanzare se inregistreaza pe casa de marcat, iar in cazul in care aceasta este defecta, pe durata nefunctionarii, se utilizeaza registrul casei de marcat, in care se inscriu toate tranzactiile efectuate.

Toate companiile trebuie sa detina si sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Termenul de schimbare a vechilor dispozitive, cu jurnal rola, a fost 1 septembrie 2018 pentru companiile mari si medii si 1 noiembrie pentru companiile mici. Inlocuirea casei de marcat nu va fereste doar de amenzile ce pot ajunge pana la 10.000 lei, ci va aduce si o serie de avantaje.

”Exista 4 modele de case de marcat Daisy autorizate pe piata din Romania, distribuite prin intermediul Zeus Service. Au la baza tehnologie de ultima ora si functionalitati de top, care pot asigura in orice moment conexiunea cu serverele ANAF, scutind astfel timpul comerciantilor. Au acumulator incorporat, wi-fi, bluetooth, gprs si design inovativ, fiind disponibile la cel mai bun pret de pe piata, incepand cu 790 lei, TVA inclus” a spus Lyubomir Gerasimov, director general Daisy Tech.

In cazul unui control, orice comerciant trebuie sa prezinte inspectorilor ANAF registrul unic de control, in care acestia vor inscrie toate observatiile si eventualele sanctiuni. Lipsa acestui registru se amendeaza cu sume cuprinse intre 500-1000 lei, iar refuzul de a-l prezenta va poate aduce o sanctiune de 2000 lei.

O alta obligatie ce nu trebuie neglijata este legata de inventarierea anuala a bunurilor si documentelor. Daca uitati sa faceti inventarul, riscati sa fiti amendati cu 5000 lei.

Respectarea acestor reguli, precum si a celor specifice in functie de obiectul vostru de activitate, va poate ajuta sa treceti cu bine prin controalele ANAF in 2019.


 


 


 



Noutati contabile 1713474000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice