search

Inchiderea exercitiului financiar 2011

A fost cu siguranta cel mai asteptat eveniment din seria celor organizate de echipa Conta in 2011: "Inchiderea exercitiului financiar 2011". Cei 85 de participanti au avut o zi intensa, in cursul careia au trecut prin trei sesiuni de prezentari cu subiecte de maxim interes pentru orice profesionist din domeniul financiar-contabil aflat la final de an.

Dialogul deschis intre speakeri si participanti a avut in vedere analiza elementelor bilantului, dividendele, cheltuielile deductibile. Operatiuni specifice inventarierii patrimoniului, Intocmirea situatiilor financiare anuale, Reglementari fiscale privind inchiderea exercitiului financiar 2011, acestea au fost subiectele prezentarilor sustinute de cei trei speakeri invitati: Vasile Dinca, manager de departament contabilitate Mazars, Clemente Kiss, Senior Manager Audit KPMG, Ioana Bucur, manager audit KPMG, Eugenia Ion, Tax Consultant Contexpert.

Practicieni cu experienta in companii de prestigiu, expusi in activitatea lor unor spete variate, acestia au punctat cateva aspecte de retinut pentru participantii la eveniment, importante in operatiunile de inchidere a exercitiului financiar 2011:

-Respectarea manualului de politici si metode contabile ale entitatii, "manual intern" personalizat in functie de specificul fiecarui client si a activitatii acestuia, si care cuprinde precizari legate de: procedurile de inventariere, de modul de intocmire si de circulatie a documentelor financiar contabile, precizari referitoare la principiile contabile, bazele, conventiile, practicile si regulile de recunoastere, evaluare, scoatere din evidenta si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale.

-Intocmirea Notelor la situatiile financiare ale entitatii, care au in vedere prezentarea detaliata a elementelor referitoare la: active imobilizate, provizioane, repartizarea profitului, analiza rezultatului din exploatare, situatia creantelor si datoriilor, principiile, politicile si metodele contabile, participatiile si sursele de finantare, informatii legate de salariati si conducere, calculul si analiza indicatorilor economico-financiari, alte informatii relevante ale activitatii entitatii.

-Intocmirea Raportului administratorului, care trebuie sa cuprinda o prezentare a activitatii generale a entitatii si a performantelor si pozitiei financiare obtinute, o descriere a principalelor riscuri si incertitudini cu care se confrunta, precum si obiectivele si directiile de actiune pentru urmatoarea perioada de activitate.

-Atentie la clasificarea si incadrarea datoriilor pe termen scurt si pe termen lung - imprumuturi bancare! In situatia in care in contractul bancar exista o clauza care stipuleaza ca in caz de nerespectare a unor obligatii ale beneficiarului, banca poate solicita rambursarea anticipata a creditului, atunci aceasta datorie trebuie considerata si prezentata ca fiind exigibila pe termen scurt!

-Atentie la tratamentul fiscal al provizioanelor deductibile 100% din valoarea creantelor care indeplinesc conditiile mentionate in Codul Fiscal! Valoarea provizioanelor pentru creante este deductibila la nivelul valorilor care au fost incluse in "veniturile impozabile ale contribuabilului"! Adica nu va fi deductibila si valoarea TVA-ului aferent!

-Atentie la deductibilitatea diurnei acordate administratorilor pentru deplasari in interes de serviciu! Aceasta este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, doar daca administratorul are si calitatea de salariat!

Cu multe surprize placute - trei dintre participanti (Adela Birtoiu, Florentina Bujor, Monalisa Licurici) au castigat la tombola licente ale unor produse software Ciel - editia ContaEveniment de final de an a fost un succes la care au contribuit atat echipa Conta, cat si partenerii nostri - Mazars, KPMG, Contexpert, Ciel Romania, Archivit, ABC Training Consulting, Edenred, Transfond, TeamNet si MORE, Capital, EVZ , Marriott - dar mai ales profesionistii din public. Multumim!



Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice