search

Modificarile Codului fiscal privind impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
 
 
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Incepand cu 1 ianuarie 2018, prevederile referitoare la impozitul pe profit si cele referitoare la impozitul pe venitul microintreprinderilor se modifica dupa cum urmeaza:
 
Impozitul pe profit
 
- A fost introdus un nou capitol – Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, norme care transpun prevederile Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne. Astfel, au fost stabilite reguli noi cu privire la:
a) Limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic.
b) Regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidenta fiscala si/sau de activitate economica desfasurata printr-un sediu permanent pentru care Romania pierde dreptul de impozitare.
c) Regula generala antiabuz.
d) Reguli privind societatile straine controlate.
 
Impozitul pe venitul microintreprinderilor
 
- A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.
- Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plati acest impozit. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie un obstacol pentru a plati acest impozit, societatile din domeniile: bancar, asigurari, jocuri de noroc, explorare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 euro/an).
- A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 lei.
- Cotele de impozitare au ramas aceleasi: 1% (daca exista salariati), respectiv 3% (fara salariati) aplicate la volumul veniturilor.
 
 
Sursa: AJFP Mehedinti
Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice