search

Acordare imprumuturi intre societati afiliate. Cum se procedeaza?

Studiul de caz pe care vi-l prezentam mai jos are drept subiect principal o societate SRL care vrea sa acorde un imprumut unei alte societati SRL. Mentionam faptul ca acestea au un asociat comun.

Societatea care acorda imprumutul nu are trecut in obiectul sau de activitate activitati de creditare. In aceasta situatie, intrebarea este in ce conditii se poate realiza acest imprumut.


Iata raspunsul specialistului!

Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. 2 din Noul Cod civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.

In privinta legislatiei specifice, potrivit art. 5 alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este interzis oricarei persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica, ce nu este institutie de credit, sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora.
 
De asemenea, conform art. 3 alin. 1-2 din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, BNR-ul este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional, caz in care va avea in vedere aspecte precum:  desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.

In acelasi sens este si punctul de vedere al BNR conform caruia operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa reglementarilor speciale in materie de TVA.
 
Cu alte cuvinte, o societate poate acorda un imprumut unei alte societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional), inclusiv in situatia in care cele doua societati nu sunt societati afiliate.

Nu exista obligativitatea perceperii de dobanzii, dar societatea care acorda imprumutul trebuie sa justifice economic si fiscal neperceperea de dobanzi avand in vedere si prevederile art. 11 alin. 4 din Codul fiscal potrivit carora tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile O.G. nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la divelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
 
Cu alte cuvinte, date fiind relatiile de afiliere prin inermediul asociatului comun, societatea imprumutatoare va stabili un nivel al dobanzii care sa aiba in vedere respectarea principiului valorii de piata, in caz contrar organele fiscale putand  ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau putand estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate, suma veniturilor din dobanzi pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.



Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Constanta Popa – consultant fiscal.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice