search

ANAF modifica trei formulare importante privind TVA-ul si inregistrarea fiscala

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

 

* Intrucat incepand cu data de 1 ianuarie 2017 in Codul fiscal a fost introdus art.3151 care reglementeaza regimul special pentru agricultori, in situatia in care agricultorul care aplica acest regim realizeaza livrari intracomunitare cu produse agricole, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii de servicii intracomunitare are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art.317 din Codul fiscal.

in acest sens, inainte de efectuarea acestor operatiuni agricultorul va depune formularul (091) "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, precum si pentru agricultori care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri", al carui model s-a modificat si completat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1381/2017 publicat in M.O. nr.342/10.05.2017 si contine informatii cu privire la inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA a acestor persoane.

Formularul (091) se utilizeaza la atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA si la eliberarea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru (…) agricultorii care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri.

* Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1381/2017 publicat in M.O. nr.342/10.05.2017 in formularul (098) "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art.316, alin.(1), lit.a) din Codul fiscal", s-a introdus o rubrica cu privire la informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art.10, alin.(3) din Legea nr.82/1991, republicata, modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, formularul 098 are si o anexa, in care sa fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigura organizarea si conducerea contabilitatii.

* Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1382/2017 publicat in M.O. nr.342/10.05.2017 in formularul (010) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", s-a introdus o rubrica cu privire la informatii referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art.10, alin.(3) din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, formularul 010 are si o anexa, in care sa fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigura organizarea si conducerea contabilitatii.

Sursa: AJFP Arges



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice