search

Aplicarea legilor care ne schimba mintea. Sau ne lasa asa cum suntem

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
Vrem sa schimbam lumea in care traim sau nu? Cam aceasta ar fi intrebarea, hamletiana sa zicem, la care romanii ar trebui sa aiba deja raspunsul. Pentru ca, daca vrem sa o schimbam, atunci avem de facut cateva lucruri simple. Identificam domeniile esentiale pe care se poate cladi o societate mai sanatoasa si apoi facem legi care sa schimbe lucrurile din temelie. Sa le schimbe, in functie de ce ne propunem sa obtinem. Vrem o tara guvernata corect, intarim justitia, vrem o tara competitiva pe piata muncii si deschisa la minte, reformam educatia. Nu vrem, nu facem. La atat se reduce, simplu si la obiect, situatia.

Un exemplu elocvent este educatia. Ce s-a intamplat? S-a facut o lege pe principii occidentale, care ar urma sa schimbe invatamantul de la noi, plin de bube si mucegai, vorba poetului. Dupa ce s-a dezbatut si s-a adoptat, cu forcepsul, aceasta lege este acum prezentata opiniei publice ca fiind inaplicabila. De ce? "Pentru ca nu suntem in Germania sau in Finlanda, pentru ca suntem in Romania!" Asa spun liderii de opinie la televiziuni, la ore de maxima audienta. Legea este buna, spun ei, dar nu poate fi aplicata din cauza mentalitatilor.

Aici e problema si sunt sigura ca cititorii conta.ro au sesizat deja contradictia. Pai legea este menita sa schimbe chiar aceste mentalitati. Nu mentalitatile majoritare cersesc o lege, ci legea le creeaza pe ele. N-am vrut noi si n-am cerut in piata publica sa se introduca trecerile de pietoni, dar ele ne-au fost trasate pe asfalt si ne-au educat (in buna masura) sa trecem civilizat strada.

Presa are si ea un rol esential in toata povestea asta a promovarii unor legi si a introducerii de noi coduri in mentalitatea publica. Daca peste interesele de grup ale unor potentati ai sistemului, mai ai si media care faulteaza mesajul unei legi, atunci in mod sigur ea nu-si va atinge scopul. Presa trebuie sa fie promotoarea schimbarii si nu sa constate, solidar cu politicienii, ca nu se poate face nimic pentru ca avem o mentalitate retrograda. Daca ridicam din umeri, nu vom schimba niciodata realitatea, realitatea ne va coplesi pe noi.

Constatam ca avem tineri analfabeti si, in acelasi timp, fabrici de diplome cu profituri imense, spunem ca avem profesori slabi si profesori buni, platiti la fel, dar "nu se poate schimba nimic" din cauza mentalitatilor!

Este o teza falsa, menita sa justifice reaua-credinta si lipsa de interes in a promova cu adevarat schimbarea.

In cazul Educatiei, legea e buna, e progresista, dar nu se aplica. In alte domenii si legile sunt proaste pentru ca lipsa de vointa in a schimba realitatea a cuprins si nivelul parlamentar, acolo unde se fac legile. Iar altele sunt proaste, pur si simplu, pentru ca nimeni nu a avut interesul sa le faca destepte.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice