search

Atentie la anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din CF

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute


Comunicatul emis de Finante se adreseaza persoanelor impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit a)-e) sau g) din Codul Fiscal.

In Monitorul Oficial nr. 549/29.08.2013 s-a publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.224/22.08.2013 prin care s-a reglementat modelul si continutul formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal".

La data intrarii in vigoare a acestui ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 418/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal".

Dupa cum se stie, anularea inregistrarii in scopuri de TVA a unei persoane impozabile poate avea loc:

- din oficiu, de catre organul fiscal, potrivit art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal

sau

- la solicitarea persoanei impozabile, potrivit art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal in situatia in care in cursul anului precedent, precum si la data solicitarii, nu a depasit plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei.

Formularul 311 se depune astfel:


- potrivit art. 156^3 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulate, din oficiu, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal si care efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri, prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care exista obligatia platii taxei colectate in conformitate cu prebederile art. 111 alin. (1^1) si (1^3) din Codul fiscal;

- potrivit art. 156^3 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 80^1 alin. (2) din normele metodologice, de catre persoanele impozabile care se afla in situatiile prevazute la art. 11 alin. (1^1) si (1^3) din Codul fiscal si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal. In situatia in care acestea efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri prin organele de executare silita;

- potrivit art. 156^3 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, confom prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA;

- potrivit art. 156^3 alin. (10^1) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, care au aplicat sistemul TVA la incasare si care au efectuat livrari de bunuri/prestari de servicii inainte de anularea inregistrariii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, a intervenit in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.

Sursa: Finante Arges



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice