search

Cadouri acordate partenerilor de afaceri. Care sunt obligatiile fiscale?

Atunci cand acordati diferite cadouri partenerilor de afaceri, luati in considerare ca exista anumite obligatii fiscale de care trebuie sa tineti cont ulterior. Codul fiscal are anumite prevederi pe care societatile comerciale trebuie sa le aiba in vedere.

Drept exemplu luam cazul unei firme care a oferit un cadou cu valoarea de 170 Ron unui partener de afaceri. Obiectul respectiv a fost achizitionat de la o societate neplatitoare de TVA. Vom afla de la specialistul nostru daca trebuie sa colectat TVA pentru valoarea care depaseste plafonul, respectiv 70 lei.


Iata raspunsul specialistului!


Din informatiile prezentate intelegem ca o societate comerciala, persoana impozabila  inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a acordat unui partener de afaceri un cadou in valoare de 170 lei.

Totodata, intelegem ca acest cadou a fost achizitionat de la o societatea neplatitoare de TVA, prin urmare la achizitie nu s-a dedus TVA.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal, in cazul cadourilor acordate partenerilor de afaceri societatea are obligatia de a colecta TVA pentru valoarea care depaseste suma de 100 de lei/cadou doar daca la achizitie s-a dedus TVA.

Prin urmare, consideram ca in situatia data, chiar daca societatea a oferit unui partener de afaceri un cadou ce depaseste plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, aceasta nu are obligatia de a colectecta TVA, intrucat la achizitie nu a dedus TVA.

Va redam mai jos baza legislativa:

Art. 270 alin.8 lit.c) din Codul Fiscal „Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): […]c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.”

Pct.7 alin. (12) din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal „In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

Baza impozabila,respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul […]”




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice