Care este baza impozabila in cazul unei agentii de turism? Studiu de caz - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Care este baza impozabila in cazul unei agentii de turism? Studiu de caz

Analizam in randurile de mai jos cazul unei agentii de turism neplatitoare de TVA care, pana in prezent, a facturat un pachet sejur si a lucrat cu contul 462 si comisionul a fost inregistrat pe contul 704. Vom afla de la specialistul nostru daca este corect faptul ca impozitul pe venitul microintreprinderii a fost calculat si virat la veniturile din contul 704.

Baza impozabila pentru o agentie de turism: raspunsul specialistului


Potrivit punctului 57 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, contabilizarea  si prezentarea elementelor din bilant  si din contul de profit  si pierdere se efectueaza tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza.

Respectarea acestui principiu are drept scop inregistrarea in contabilitate  si prezentarea fidela  a operatiunilor economico financiare, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni.

Potrivit punctului 432 din OMFP 1802/2014, sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori.

In costul excursilor sunt sunt incluse costul de transport, cazare, servicii de ghid, bilete de intrare etc.. de la diferite furnizori.

Care este riscul asociat acestei operatiuni?

Daca societatea dumneavoastra colecteaza oferte de la acei furnizori si le prezinta clientilor, in opinia mea nu va asumati niciun risc. Serviciul dumneavoastra consta in cautarea de oferte si achizitionarea acestora in contul clientului.

Pe baza acestor oferte clientii comanda unul sau mai multe servicii pe care ulterior societatea dumneavoastra le achizitioneaza. La momentul achizitiei serviciilor se cunosc deja clientii persoane fizice care vor beneficia de serviciile respective.

Nicio clipa societatea dumneavoastra nu are obligatia de a caza clientul ori de a oferi servicii de ghid, achizitiile fiind efectuate in contul clientului.

Astfel, in aceasta situatie, societatea efectueaza operatiuni in contul altor persoane. Opinia mea este ca nu aveti cheltuieli proprii, iar venitul este consituit de comisionul agentiei.

S-ar putea considera ca societatea dumneavoastra trebuie sa recunoasca la venituri intreaga valoare a facturii daca ati inchiria, de exemplu, un hotel intreg si apoi ati subinchiria camerele catre diverse persoane fizice. In aceasta situatie ar exista riscul sa nu gasiti clienti, iar inchirierea initiala sa ramana cheltuiala dumneavoastra. Acelasi tratament s-ar aplica si in cazul celorlalte servicii, daca societatea le-ar achizitiona in scopul revanzarii ulterioare, existand riscul unei cheltuieli in cazul in care nu s-ar gasi client.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, pentru recunoasterea veniturilor se va analiza modul de derulare al operatiunilor. Achizitia si vanzarea serviciilor turistice poate influenta contul de profit si pierderi numai in masura in care societatea dumneavoastra isi asuma anumite riscuri in legatura cu acele servicii.

Daca agentia de turism nu are servicii „pe stoc” si achizitioneaza serviciile numai pe baza comenzilor primite de la clienti, venitul recunoscut in contul de profit si pierdere este numai comisionul agentiei.


Incasarea avansurilor de la clienti:
5121    =    462    valoare avans

Achizitia serviciilor turistice:
461    =    401    valoare servicii

Emiterea facturii:
4111    =    %
        461    valoare servicii
        704    comision agentie

Regularizare avans:
4111    =    462    -valoare avans

Incasare diferenta:
5121    =    4111
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil.


Examenul CECCAR 2020

100 de Subiecte rezolvate

- explicatii si temeiuri legale -

Click AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2019-02-06
Vizualizari: 602


  Alte ContaArticole
postat la: 2020-01-21
Luni, 27 ianuarie 2020, este termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale, printre care se numara formularul 100, formularul 112 si formularul 107. Citeste mai mult ...
postat la: 2020-01-09
Legea nr. 263/2019 (publicata in Monitorul Oficial nr. 1054 din 30 decembrie 2019) a adus modificari in cazul contractelor de munca cu norma intreaga/timp partial. Citeste mai mult ...
postat la: 2020-01-08
Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 3781/2019 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 5 din data de 7 ianuarie 2020. Citeste mai mult ...
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2020. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services