search

Caz practic: Provizioanele pentru stocuri depreciate


Referitor la provizionul pentru stocuri depreciate, cu miscare lenta sau fara miscare, vom vedea daca trebuie constituit la data inventarierii anuale sau la data inchiderii exercitiului financiar.

Inventarierea se efectueaza de regula la sfarsitul exercitiului financiar, in vederea reflectarii fidele a patrimoniului societatii in situatiile financiare ale societatii.

Conform pct 166 din OMEG nr. 3.055/2009, "Activele de natura stocurilor nu trebuie reflectate in bilant la o valoare mai mare decat valoarea care se poate obtine prin utilizarea sau vanzarea lor. In acest scop, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin reflectarea unei ajustari pentru depreciere."

In aceste conditii, societatea va inregistra o ajustare pentru depreciere in luna decembrie, pentru a prezenta fidel situatia activelor. In acest sens va efectua inregistrarea contabila:

                       6814                     =                                   39X
"Cheltuieli de exploatare privind
ajustarile pentru deprecierea activelor
                                                                   "Ajustari pentru deprecierea materiilor
                                                                      prime, materialelor, produselor..."

Din punct de vedere fiscal, ajustarile aferente stocurilor nu intra in categoria provizioanelor deductibile fiscal, asa cum se prevede la art. 22 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste TVA, la momentul constituirii ajustarilor privind deprecierea stocurilor, nu trebuie ajustat a si TVA dedusa initial. Nu exista o corespondenta intre ajustari de stocuri prin intermediul clas ei 39 (din punct de vedere contabil) si ajustarea TVA dedus initial. Ajustarile contabile sunt provizorii, nu definitive si nu au legatura cu prevederile de TVA.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice