Ce n-au sesizat contribuabilii la modificarea Codului fiscal? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ce n-au sesizat contribuabilii la modificarea Codului fiscal?

Daca alta data presa acorda mult mai multa atentie actelor normative care aduceau atingere mediului economic si, in acelasi timp, creau probleme serioase companiilor ca urmare a faptului ca aceste modificari importante erau publicate in ultima zi a anului, acum presa a dat mult mai multa atentie manifestatiilor de strada si intrebarii costante daca pica sau nu guvernul.

Este clar ca nu stim in acest moment daca va pica sau nu actualul guvern, dar stim cu siguranta ca actul normativ din data de 30 decembrie 2011 are lacune importante, creeaza probleme majore companiilor, mareste taxele aferente administratorilor companiilor si impune pentru prima oara o disciplina financiara si de taxe in domeniul agriculturii.

Iata cateva dintre ele:

Registrul contribuabililor carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA

Pe langa existenta celebrului registru al contribuabililor inactivi, noul act normativ mai introduce un nou registru, acela al contribuabililor carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA.

Din pacate, ANAF va avea aceeasi abordare referitor la acest registru, iar verificarea companiilor se va putea face doar introducand manual cate un cod fiscal. Aceasta abordare tine mai mult de epoca de piatra decat de secolul XXI in care traim.

Obligativitatea colectarii TVA-ului concomitent cu imposibilitatea deducerii face ca inregistrarea companiei in registrul contribuabililor carora li s-a anulat codul de TVA sa fie cea mai putin dezirabila actiune a statului impotriva companiei respective.

Contributii sociale pentru indemnizatia platita administratorilor

Dupa ce au fost introduse rand pe rand contributiile sociale la marea majoritate a contribuabililor care fusesera exceptati de la plata acestor taxe, iata ca a venit si momentul in care administratorii companiilor au primit un cadou la sfarsitul anului. Ramane astfel o singura categorie profesionala care nu este amenintata de spectrul contributiei fara contraprestatie.

Noi obligatii pentru cei care realizeaza venituri din arenda

Daca pana la 30 decembrie agricultura era unul dintre cei mai slabi contributori la bugetul de stat, lucrurile se schimba o data cu acest act normativ. Din pacate, pe langa introducerea taxelor, fiecare mic proprietar de teren dat in arenda va avea de facut fata birocratiei administrative. Acest lucru insa nu a fost sesizat de numarul mare de persoane afectate de multele depuneri pe care le vor avea de facut si, de asemenea, de termenele scurte pentru acestea.

Retinerea impozitului pentru contractele civile

O data cu modificarea Codului Civil, care a inglobat si prevederile vechiului Cod Comercial, toate contractele de prestari servicii sau de livrari de bunuri devin contracte civile, chiar daca acestea sunt incheiate intre o entitate cu personalitate juridica si, de exemplu, un PFA. Desi au trecut mai bine de 3 luni de la intrarea in vigoare a noului Cod civil, autoritatile fiscale au omis sa mentioneze care sunt acele contracte civile pentru care platitorul de venituri are obligatia sa retina impozitul.

Va invitam sa participati la Seminarul "Modificari ale legislatiei fiscale aplicabile din 2012", eveniment care isi propune realizarea unei analize detaliate asupra schimbarilor legislative importante adoptate de Guvern in luna decembrie si care sunt aplicabile incepand cu anul 2012.

Articol de: Eugenia Ion

Eugenia Ion: Tax Consultant Contexpert
Eugenia Ion a participat la ContaEvenimente: Inchiderea exercitiului financiar 2011 |

Contexpert partenera la ContaEvenimente: Inchiderea exercitiului financiar 2011 |
Contexpert: Contexpert este o companie de top din Romania in aria serviciilor contabile, de consultanta, salarizare si audit (locul 5 in topul companiilor de contabilitate din Bucuresti, potrivit CECCAR - Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania). mai multe detalii

 
 Rezolva rapid si profesionist toate semnele tale de intrebare legate de corespondenta conturilor!

Click AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Eugenia Ion - www.conta.ro
Data: 2012-01-25
Vizualizari: 4590


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-09-24
AJFP Ialomita reaminteste contribuabililor ca luni, 27 septembrie 2021, este termenul de depunere a opt declaratii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-09-22
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea informeaza
contribuabilii ca prin OG 11/2021 a fost reglementata posibilitatea acordarii anularii obligatiilor de plata accesorii prevazuta de OUG 69/2020 pentru inca doua situatii in care se pot afla contribuabilii cu restante bugetare ale caror scadente sunt anterioare datei de 31 martie 2021.
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-09-22
Contribuabilii care au obligatii de plata a caror scadenta /termen de plata s-a
implinit dupa data declararii starii de urgenta mai au posibilitatea, pana la 30 septembrie 2021, sa depuna cereri de esalonare la plata in forma simplificata.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services