search

Cei sanctionati cu suspendarea activitatii isi vor putea recupera amenzile platite


In Monitorul Oficial, Partea I nr. 460 din 25 iunie 2015, a fost publicata Legea 166/2015  privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale care modifica OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Conform prevederilor actuale, persoanele sanctionate cu suspendarea activitatii (in urma depistarii in casele de marcat a unor sume nejustificate) pot sa isi reia activitatea inainte de termenul de 30 de zile daca achita achita amenda stabilita si o suma egala cu de 10 ori amenda aplicata. Reglementarile de dinaintea acestei modificari recente stabileau ca suma platita de persoanele sanctionate nu se restituie, chiar daca instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Mai jos puteti vedea, mai intai, modificarea adusa de Legea 166/2015, urmata de prevederea care a fost modificata:



7. La articolul 10, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3, cu urmatorul cuprins:

"3. La articolul 11 alineatul (1) litera e), punctul (viii) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
'(viii) In situatiile prevazute la pct. (vii), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat si poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni – C.E.C. – S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta."

Prevederi vechi:

Art. 11. (1) e)

(viii) In situatiile prevazute la pct. (vii), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Conseazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire  daca aceasta a fost transmisa prin posta.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice