search

Certificatul de rezidenta fiscala: ce implicatii sunt?

e-Factura: Noua modificare privind sanctiunile, introdusa prin OUG 30/2024
Vom dezbate in randurile urmatoare cazul unui contribuabil care a incheiat un contract de achizitionare echipament in anul 2017. Furnizorul este o firma din UE. Pe langa livrarea echipamentului, sunt facturate si servicii de instalare si punere in functiune, potrivit contractului. La momentul platii acestor facturi de servicii aferente echipamentului in anul 2017, nu i s-a solicitat furnizorului certificat de rezidenta fiscala, ceea ce inseamna ca nu s-a facut retinerea impozitului, conform art. 224 alin. (4) lit.d) din Codul fiscal, nu s-a inregistrat contractul conform OPANAF nr. 2994/2016. Ulterior, in 2018 a fost solicitat certificatul de rezidenta fiscala. Vom afla daca este valabil acest certificat emis cu data din 2018 pentru 2017 si care sunt implicatii fiscale.


Iata raspunsul specialistului!


Art. 230 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca, „pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile prezentului titlu.

In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie. In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Uniunea Europeana are incheiat un acord de stabilire a unor masuri echivalente pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau in prezentul titlu, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari. Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
 
Astfel, societatea avea obligatia sa retina impozit la sursa pentru serviciile prestate in Romania si ulterior sa efectueze regularizarea impozitului daca beneficiarul prezenta certificatul de rezidenta fiscala in perioada in care a obtinut veniturile.
 
Daca certificatul emis in anul 2018 mentioneaza ca beneficiarul a avut rezidenta fiscala in Germania in perioada in care a obtinut venitul din Romania societatea nu mai datoreaza impozitul pe veniturile nerezidentilor. De asemenea, acesta trebuie sa respecte continutul minim stabilit in normele de aplicare a art. 230: certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa cuprinda, in principal, elemente de identificare a nerezidentului, precum si a autoritatii care a emis certificatul de rezidenta fiscala, de exemplu: numele, denumirea, adresa, codul de identificare fiscala, mentiunea ca este rezident fiscal in statul emitent, precum si data emiterii certificatului.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.

Noutati contabile 1713301200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice