search

CIM suspendat. Care sunt cotele de impozitare pentru microintreprinderi?

Noile norme metodologice de aplicare a Codului fiscal pot conduce la erori daca nu stiti sa le aplicati corect. Spre exemplu, exista cotribuabili care au dileme in ceea ce priveste cotele de impozitare pentru microintreprinderi. Pentru a lamuri aceasta problema, dezbatem urmatoarea speta. Daca o sociatate are doar un salariat, care face cerere de concediu fara plata, si ii suspenda contractul de munca, se considera ca poate aplica cota de impozit de 1% (in conditiile in care contractul nefiind activ nu plateste nici contributii sociale la nivelul salariului minim pe economie)?



Iata raspunsul specialistului!


Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

• 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
•  3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Art. 51 alin. (4) din Codul fiscal stabileste ca, in sensul acestui titlu din Codul fiscal, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
La punctul 4 alin. (3) din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, astfel cum a fost modificat prin HG nr. 354/2018 se prevede ca, in aplicarea prevederilor art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, pentru stabilirea numarului de salariati se iau in considerare si contractele individuale de munca/conventiile individuale de munca, incheiate potrivit legilor speciale, precum si contractele suspendate, potrivit legii.

Asadar, salariatul cu contractul de munca suspendat, potrivit legii, se ia in considere la stabilirea numarului de salariati. Ca atare, societatea care are un salariat al carui contract de munca este suspendat va aplica cota de impozit de 1%.



Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Rodica Mantescu – consilier juridic.

Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice