search

Corectare erori din situatiile financiare anuale si raportarile contabile depuse. Termen raportari:29 aprilie 2016

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024


Odata cu noul proiect publicat de Ministerul de Finante se reglementeaza procedura de corectare a acelor erori din situatiile financiare anuale, dupa depunere.

La 1 aprilie a fost astfel publicat noul prroiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.

In ce priveste cadrul de reglementare, se mentioneaza ca potrivit prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice emite reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici si persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Aceste entitati intocmesc situatii financiare anuale, respectiv raportari contabile anuale, potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale ?i situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprimministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.969/2007, cu modificarile ulterioare.

Situatiile financiare anuale, respectiv raportarile contabile anuale, se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in conditiile prevazute de legea contabilitatii.

Conform prevederilor art. 361 si art. 362 din aceeasi lege, se interzice depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acela?i exercitiu financiar.

Erorile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii lor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

La depunerea situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale s-au constatat erori determinate de completarea eronata a:

a) denumirii entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative”.

De asemenea, s-au constatat erori si in urmatoarele situatii determinate de:

a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare
anuale/raportari contabile anuale;

b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe proprie raspundere, raportul auditorului statutar etc.).

Continuarea aici.



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice