search

Corectarea situatiilor financiare pentru 2018. Sfatul specialistului

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
Aveti nelamuriri in ceea ce priveste corectarea situatiilor financiare pentru anul 2018? Specialistul nostru in domeniu rezolva toate neintelegerile legate de aceasta tema.

Dezbatem cazul unui contribuabil care a depus bilantul pentru anul 2018 si care a uitat sa treaca numarul de salariati atat pentru 2017, cat si pentru 2018. Cum trebuie sa procedeze pentru a rezolva aceasta situatie? Care este suma daca exista o sanctiune pentru aceasta omisiune?


Corectarea situatiilor financiare pentru 2018: raspunsul specialistului


O societate identifica dupa ce a transmis bilantul aferent anului 2018 la organul fiscal competent ca, din eroare, nu a completat indicatorul cu referinta la numarul de salariati pentru anul 2017 si 2018.

Eroarea mentionata se incadreaza in categoria erorilor ce pot constitui obiectul corectarii situatiilor financiare anuale, conform pct.I.3 din Anexa OMFP 450/2016.

Aceasta eroare se poate remedia prin retransmiterea bilantului aferent anului 2018 la organul fiscal competent cu respectarea prevederilor stipulate la pct.II.6 din Anexa la OMFP 450/2016. Astfel, societatea depune numai la registratura organului fiscal competent, atat  in format electronic, cat si in format letric setul de situatii financiare aferente anului 2018 corectate, impreuna cu celelalte documente cerute de lege atasate. Concomitent, administratorul societatii trebuie sa depuna si o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registratura impreuna cu situatiile financiare corectate.

Termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale aferente anului 2018, care cuprind informatiile corectate, este 31 decembrie 2019, respectiv sfarsitul exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale la care s-au constatat erori.

In acest caz, conform pct.II.10 din Anexa la OMFP 450/2016, pe site-ul MFP apare mentiunea ca „indicatorii publicati se bazeaza pe informatiile retransmise in data de ...(data inregistrarii siuatiilor financiare corectate), tinand cont de faptul ca indicatorii publicati pe site-ul MFP potrivit OMF 1485/1999 pentru publicarea pe serverul MFP a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati au la baza informatiile retransmise de societatea in cauza.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.

Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice