search

Cum este mai bine sa procedezi in privinta cumparaturilor platite in rate?

Finantarea acordata de o institutie specializata este foarte importanta in societatea noastra, pentru persoane fizice si juridice, pana si pentru institutiile de stat. Cu un imprumut la momentul potrivit, poti realiza mai rapid un plan, fie ca este vorba despre o nevoie sau despre o dorinta. Practic, creditele ne ajuta sa ne dezvoltam inclusiv pe plan personal. Se poate spune ca este normal si chiar "sanatos" sa apelezi uneori la imprumuturi bancare sau nebancare (de la IFN-uri), cu conditia sa respecti anumite principii, anumite reguli pe care sa ti le autoimpui.

In zilele noastre, a cumpara bunuri cu plata in rate este nu doar uzual, ci si simplu de accesat si folosit. Sistemul de tip buy now pay later a devenit de multi ani realitate cotidiana in Romania - credite de nevoi personale inclusiv doar cu buletinul, micro credite, credite online, credite direct in magazin, plata cu card de credit, rate fara dobanda, rate cu DAE avantajoasa etc..

Este indicat sa cumperi in mod echilibrat, analizand cu mare atentie bugetul tau, adica incasarile estimate (si cat de cat sigure), dar si cheltuielile (cele ce sunt o certitudine, dar lasand loc si pentru neprevazut). Si apropo de neprevazut, pune raul inainte uneori si gandeste-te si la scenarii mai putin placute (improbabile, dar posibile), de exemplu in cazul in care iti pierzi locul de munca sau ai alte probleme in familie, de sanatate etc..

Asadar, cheltuieste responsabil, alege sa platesti in rate doar cumparaturi de bunuri de folosinta indelungata, evita sa platesti alimente sau consumabile chiar si daca anumiti retaileri permit o astfel de metoda de plata. Cand cumperi bunuri de folosinta indelungata (mobilier, accesorii, produse pentru casa, electronice, IT&C etc.) gandeste-te la necesitate, la randamentul achizitiei, la utilitate.

Este in regula sa iti satisfaci si unele dorinte chiar si dincolo de rational (dorintele pot fi subiective - un moft, un rasfat), insa astfel de situatii ar trebui sa fie rare sau sa se bazeze mai mult pe economii, mai putin pe credite. Pentru o vacanta care se consuma rapid, este mai bine sa strangi bani inainte, pentru ca momentul va parea ca s-a consumat instant, dar ratele vor veni in continuare, ceea ce nu este prea placut. In schimb, cand ai investit in mobilier pentru casa sau intr-un TV ori smartphone mai bun, cu totul altfel stau lucrurile - platesti ratele ca pe un abonament de servicii, pentru niste produse care iti sunt de folos un mod curent.

Astazi, exista multe sisteme de creditare cu plata in rate, inclusiv mecanisme care se pot folosi in magazine clasice si in magazine online, cu accesare directa, foarte rapida, doar cu buletinul. Alege variantele simple, dar cu costuri reduse, pentru a te bucura la maximum de facilitatile de creditare. Si nu uita sa iti faci un buget pe termen lung, sa iei in calcul respectivele rate pentru a trai confortabil, pentru a nu simti o presiune puternica din partea acelor rate ce trebuie platite lunar ulterior achizitiei. Shoppingul este cu adevarat placut daca impactul achizitiei nu are un efect negativ in timp. Doar asa, te bucuri cu adevarat de achizitie nu doar in acel moment, ci si mai tarziu, fara regrete!



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice