search

Identificarea VIDEO la distanta mai este valabila doar cu avizul ADR

Incepand din data de 22 iulie 2022, identificarea persoanei la distanta prin mijloace video va fi recunoscuta doar daca furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanta a obtinut avizul de la ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei).
 
Normele reglementeaza cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, in interactiunea lor la distanta cu institutiile publice sau cu companiile private. Cetatenii pot sa beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasa, isi pot obtine semnatura electronica de la distanta, pot accesa produsele institutiilor bancare fara sa mearga la sediul acestora, pot sa desfasoare actiuni de importanta juridica la care inainte ar fi fost necesara prezenta fizica si identificarea cu buletinul.
 
S-a incheiat perioada de tranzitie pentru intrarea in vigoare a normelor privind reglementarea, recunoasterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanta utilizand mijloace video, conform prevederilor in vigoare din Decizia presedintelui ADR aprobata si publicata in Monitorul Oficial Nr. 1119 in 2021.
 
Operatorii economici sau institutiile care folosesc identificarea la distanta prin mijloace video au avut la dispozitie o perioada de 8 luni pentru a se pune in acord cu acestea. Aceasta perioada de armonizare tehnica a asigurat faptul ca platformele tehnologice dezvoltate pana acum in aceasta directie pot fi adaptate normelor fara a exista o perioada de intrerupere. Perioada de tranzitie s-a incheiat ieri, 21 iulie 2022.
 
Conform capitolului III, art. 23 din actul normativ, ADR exercita controlul si supravegherea respectarii normelor in vigoare, prin structura de specialitate din cadrul institutiei. Potrivit normelor, in eventualitatea nerespectarii prevederilor legale constatate de personalul de control al ADR din cadrul Serviciului Societate Informationala, Autoritatea este abilitata sa intervina pentru corectarea neregulilor, inclusiv se pot lua masuri privind retragerea avizului tehnic.
 
Pana in prezent, trei prestatori de servicii de incredere si o entitate bancara au primit avizul ADR pentru identificarea video, de asemenea un singur tert a fost adaugat in lista tertilor de verificare a identitatii.
 
Procedura care trebuie urmata de catre terti precum si lista acestora poate fi consultata pe site-ul ADR
 
 


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice