Imprumut intre societati | Cum facem inregistrarile contabile? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Imprumut intre societati | Cum facem inregistrarile contabile?
Daca cele doua societati sunt persoane afiliate, operatiunea este legala, avand in vedere prevederile de la art. 272 din Legea 31/1990 cu modificari si completarile ulterioare. Asadar imprumuturile, in cadrul unor operatiuni de trezorerie intre societate si alte societati controlate de aceasta, sau care o controleaza direct sau indirect sunt permise. Insa, intre cele doua societati sa se incheie un contract de imprumut in care sa se precizeze durata pentru care se acorda creditul, perioada de rambursare, daca se percepe sa nu dobanda.
 
Daca nu se percepe dobanda, nu exista implicatii fiscale. In cazul in care societatea care acorda imprumutul percepe dobanda, atunci deductibilitatea dobanzilor platite pentru imprumuturi primite de la persoane neautorizate este reglementata la art. 23 din Codul fiscal, Cheltuieli cu dobanzile si diferente de curs valutar.
 
Asadar, societatea platitoarea a dobanzilor va trebui sa analizeze deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile conform art 23 din Codul fiscal , respectiv limitarea cheltuielii cu dobanda la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, confom alin 5, si apoi, in cazul imprumuturilor pe o perioada mai mare de 1 an, calculul gradului de indatorare conform alin 1. in conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.
 
Acordarea de imprumuturi cu sau fara dobanda atat asociatilor, cat si tertilor trebuie sa fie tranzactii ocazionale! In caz contrar, aceste tranzactii se considera a fi acte de comert!
 
Din punct de vedere al scopului concret al fiecarei persoane juridice (scop stabilit prin actul constitutiv), o societate comerciala poate acorda imprumuturi altei societati comerciale (neafiliata), numai daca are trecut in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare, insa se poate considera ca acordarea de imprumuturi, este o actiune intamplatoare avand in vedere ca nu se obtin venituri (dobanzi) din aceasta activitate.
 
Acordarea de imprumuturi fara dobanda nu va putea fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile ulterioare, prevede, la art. 11 alin. 1, ca "la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei."
 
Prin urmare, in ipoteza unei inspectii fiscale, organele de control fiscal vor avea deplina libertate de apreciere a situatiei fiscale reale si astfel nu vor lua in calcul existenta unei gratuitati din partea societatii, fiind total indreptatite sa solicite achitarea taxei pe valoare adaugata si a sumei suplimentare de plata a impozitului pe profit, precum si a penalitatilor si dobanzilor aferente acestor sume, conform legislatiei in vigoare.
 
De asemenea, chiar si in ipoteza unui imprumut cu dobanda pot exista consecinte negative pentru societatea care acorda imprumutul, in cazul in care se considera ca aceasta actiune nu este una intamplatoare, asa cum s-a aratat mai sus. Astfel, potrivit prevederilor art. 1 din Legea 12/1990 , republicata, constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, actele sau faptele de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. Reamintim ca, in cazul nostru, aceste conditii se refera la autorizarea societatii ca institutie de credit.
 
Un alt aspect ar fi la societatea care primeste imprumutul, in cazul in care in situatiile financiare figureaza cu capitaluri proprii negative sau activul net al societatii s-a diminuat la mai pu?in de jumatate din valoarea capitalului social subscris. In acest caz, adunarea generala a asociatilor ar trebui sa decida daca societatea trebuie sa fie dizolvata (art. 153^24 din Legea 31/1990 ).
 
Inregistrari contabile

A. Daca cele doua societati sunt afiliate

I. Pentru societatea care primeste imprumutul:

1. Primirea sumelor conform contractului incheiat intre entitatile afiliate:
 
                        5121         =                   4511
     "Conturi la banci in lei"    "Decontari intre entitatile afiliate"
 
2. Inregistrarea dobanzilor de platit:
 
                       666                    =            4518
   "Cheltuieli privind dobanzile"    "Dobanzi aferente decontarilor
     intre entitatile afiliate"
 
3. Achitarea imprumutului si a dobanzii:
 
% = 5121 "Conturi la banci in lei"
4511 "Decontari intre entitatile afiliate"
4518 "Dobanzi aferente decontarilor intre entitatile afiliate"
 
II. Pentru societatea care acorda imprumutul:
 
4511 "Decontari intre entitatile afiliate" =  5121 "Conturi la banci in lei"   
 
Achitarea imprumutului si a dobanzii:
5121   "Conturi la banci in lei"                        =                     %
4511  "Decontari intre entitatile afiliate"
766 "Venituri din dobanzi"
 
B. Cele doua societati nu sunt afiliate, iar acordarea imprumutului are caracter intamplator (fara dobanda).
 
Inregistrari contabile:

 1. Plata imprumutului de catre sociatatea care acorda imprumutul
       461                     =        5121
    "Debitori diversi"         "Conturi curente la banci"
      
 2. Primirea imprumutului de catre societatea care primeste imprumutul
                   5121                =          462
"Conturi curente la banci"           " Creditori diversi"


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-03-05
Vizualizari: 12235


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-07-01
Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022. Multe situatii sunt inca neclarificate si trebuie studiata atent legislatia pentru a intelege toate prevederile.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-27
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman a facut cateva precizari importante referitoare la utilizarea formularului 084 care reprezinta Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-06-24
Antifrauda si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au declansat o actiune comuna de control a activitatii de comercializare en-gros a legumelor, fructelor si produselor agroalimentare in 17 centre comerciale si puncte de desfacere dedicate din Bucuresti si judetele Ilfov si Dambovita. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services