search

Inregistrare in scopuri de tva prin optiune. Documente necesare

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Expertul nostru prezinta in continuare ce documente trebuie intocmite/depuse, pe langa declaratia 070, in cazul in care o Intreprindere Individuala doreste sa se inregistreze in scop de TVA prin optiune.

Citeste tot ce trebuie sa stii despre procedura!

Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune: raspunsul specialistului



Potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este prevazuta in anexa nr. 2. a Ordinului 2856/2017.

Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (formularul 070), conform modelului aprobat prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, conform punctului 2 alin. (2) din anexa nr. 2. a Ordinului 2856/2017.

La primirea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate verifica daca administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 316 alin. (1) lit. c) si alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015, cu modificarile ulterioare.
 
In cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, precum si al persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Codul fiscal in baza procedurii de evaluare a intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera de aplicare a TVA, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal dupa data intrarii in vigoare a prezentului ordin, compartimentul de evaluare procedeaza la analiza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevazute la anexa nr. 5 la ordin, in vederea determinarii nivelului riscului fiscal.
 
Daca in urma analizei persoana impozabila prezinta risc fiscal ridicat, compartimentul de evaluare transmite persoanei impozabile o notificare prin care invita la sediul sau reprezentantul legal al persoanei impozabile.
 
Solutionarea solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA se finalizeaza prin emiterea deciziei de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, in termenul prevazut la art. 77 din Codul de procedura fiscala (in termen de 45 de zile de la inregistrare). Decizia va cuprinde, in concret, motivele de fapt si de drept care au stat la baza solutiei adoptate.

Decizia de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile, in conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala.
 
In concluzie, depuneti formularul 070 prin care solicitati inregistrarea in scopuri de tva si, in urma analizei de risc fiscal (pe baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevazute la anexa nr. 5 la ordinul 2856/2017), veti primi Decizia de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA. Alte documente vor fi prezentate numai la solicitarea organelor fiscale.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice