search

Inspectorii antifrauda incep sa dea amenzi firmelor care nu au casa de marcat electronica

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
Inspectorii antifrauda vor fi cu ochii pe operatorii economici care nu respecta obligatia legala de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Se anunta amenzi uriase si chiar suspendarea activitatii pentru unele firme.

Incepand cu data de 1 mai 2019, daca inspectorii antifrauda vor constata incalcarea obligatiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei si vor suspenda activitatea economica in punctul de lucru al operatorului economic pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii.

Exceptia va aparea in situatiile in care se constata ca operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si a solicitat instalarea acestora.

Actiunea de control tematic, dispusa de Ministerul Finantelor Publice, este determinata de diferenta foarte mare dintre numarul de 504.966 de aparate de marcat inregistrate in sistemul informativ al ANAF si puse pe piata si numarul de 344.020 de aparate de marcat puse in functiune la contribuabili. De asemenea, in luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost inregistrata scaderea cu cca. 39% a numarului aparatelor de marcat instalate la contribuabili, si cu cca. 20% a numarului aparatelor de marcat inregistrate de distribuitorii autorizati in sistemul ANAF.

La nivelul majoritatii distribuitorilor autorizati si a unitatilor acreditate pentru comercializare exista stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service.

Este important de stiut ca ICI Bucuresti a emis avize tehnice favorabile, iar MFP a emis autorizatii de distributie, pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti (95 modele existente pe piata).

Inspectorii antifrauda vor intensifica in aprilie actiunile de control tematic a respectarii de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic si vor stabili termene de dotare scurte.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice