search

LEGEA 203/2018 - Eficientizarea activitatii de achitare a amenzilor

Legea nr. 203 din 20 iulie 2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 647 din data de 25 iulie 2018.


LEGEA 203/2018 – ce modificari aduce incepand cu 2018?



 - Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

 - A fost creat cadrul legal general pentru eficientizarea activitatii de achitare a amenzilor, astfel:

a) sistemul pilot se va aplica, pentru inceput. amenzilor contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule;

b) va fi creat un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice (a amenzilor);

c) se va constitui un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat incasarii amenzilor contraventionale (se va emite un ordin al ministrului finantelor publice in acest sens); sumele incasate in acest cont unic se vor distribui, in termen de 2 zile lucratoare, catre unitatile administrative locale (UAT) unde domiciliaza contravenientii;

d) se reglementeaza obligatia utilizarii unei serii de evidenta unica a proceselor-verbale de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii;

e) achitarea in numerar a amenzilor contraventionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) sau la alte entitati care se vor stabili prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.

f) contravenientul nu va mai fi obligat sa faca dovada platii catre agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

g) procesele-verbale de contraventie intocmite in conditiile prezentei legi se arhiveaza la nivelul organului din care face parte agentul constatator, fara a mai fi transmise in format hartie organelor fiscale competente pentru urmarirea acestora; informatiile aferente acestor documente vor fi incarcate de organele constatatoare in sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice pentru a fi folosite de organele de urmarire (executare silita).

h) pentru aplicarea acestui sistem pilot urmeaza a se emite acte normative secundare (norme de aplicare

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice