Managementul capitalului de lucru: ce trebuie sa stii - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Managementul capitalului de lucru: ce trebuie sa stii

Capitalul de lucru este esential pentru sanatatea financiara pe termen lung a unei companii, indiferent de dimensiunea ei. Acesta trebuie sa acopere costuri operationale precum plata salariilor, impozitelor si a facturilor. Din acest motiv, gestionarea eficienta a capitalului de lucru este esentiala. Iata ce poti sa faci pentru mentinerea unui nivel optim al capitalului de lucru.
 
1. Stabileste indicatori de performanta pe care sa ii urmaresti
 
Indicatorii cheie de performanta, denumiti si KPI, te pot ajuta sa masori performantele anumitor arii ale afacerii. Un astfel de KPI reprezinta nivelul stocurilor.
Un nivel prea ridicat al stocurilor atrage dupa sine costuri precum cele aferente locului de depozitare, salariilor oamenilor care lucreaza in depozit si mobilierului industrial utilizat pentru depozitarea materiilor prime. Un nivel optim al stocurilor trebuie corelat cu nivelul de comenzi si cu o estimare cat mai eficienta a comenzilor din perioada urmatoare.
 
2.Plateste la timp facturile catre furnizori
 
Intarzierea platii facturilor poate atrage dupa sine diferite penalizari sau dobanzi pe care va trebui sa le suporti, in cazul in care nu respecti termenele de plata.
Mai mult decat atat, si relatia pe care o ai cu furnizorii este foarte mult influentata de modul in care iti respecti datoria de a achita facturile. Astfel, atunci cand platesti facturile la timp, esti vazut ca un antreprenor serios si de incredere, lucru care duce la o relatie buna cu furnizorii.
O relatie buna cu furnizorii iti poate aduce numai beneficii si te pune intr-o pozitie din care poti negocia viitoare contracte de servicii.
Daca nu dispui de suficient capital propriu, necesar pentru a-ti onora datoriile si pentru a-ti desfasura activitatile zilnice, poti sa apelezi la un credit IMM.
 
3.Urmareste plata facturilor emise
 
Facturile pe care le emiti si care sunt platite cu intarziere duc la un dezechilibru al capitalului de lucru, astfel ca, daca te confrunti constant cu astfel de probleme, trebuie sa iei in considerare efectuarea unei modificari in procesul de incasare. In acest sens, incearca sa emiti facturile cat mai repede dupa prestarea serviciilor sau dupa livrarea produselor, astfel incat clientul sa aiba suficient timp la dispozitie sa faca plata. De asemenea, poti oferi discount-uri clientilor care platesc inainte de data scadenta sau poti include penalizari pentru platile intarziate.
 
4.Reinvesteste in afacerea ta
 
Un alt lucru util de retinut, atunci cand vorbim despre gestionarea capitalului, in special pentru afacerile aflate in crestere, este reinvestitia in propria afacere.
Redirectionarea banilor in afacere este o modalitate foarte buna de a dezvolta afacerea cu pasi mici si siguri, insa trebuie sa fii atent la suma de bani investita si sa te asiguri ca iti pastrezi un nivel echilibrat al capitalului de lucru. Daca ai o idee inovatoare, despre care consideri ca va creste substantial intrarile de numerar pe termen lung, si nu detii capital propriu suficient pentru a o implementa, poti apela la un credit IMM, care sa te ajute sa acoperi cheltuielile necesare.
 
5. Apeleaza la surse externe de finantare
 
Daca te confrunti cu un deficit al capitalului de lucru sau cu fluctuatii bruste care pot pune in pericol viitorul afacerii, poti sa apelezi la solutia de a obtine un credit pe termen scurt. In situatii de criza, un astfel de credit te poate ajuta sa iti desfasori activitatea in conditii normale, pana incasezi facturi emise sau pana cand gasesti alte surse de a-ti creste intrarile de numerar.
 
Mentinerea in echilibru a capitalului de lucru este esentiala pentru succesul oricarei afaceri. Asadar, fie ca afacerea ta se afla in primii ani de activitate, fie ca ai deja experienta in antreprenoriat, ai nevoie de acces stabil la capitalul de lucru si de solutii eficiente de finantare pentru situatiile neprevazute.
 
Sursa foto: freepik.com
 Comenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2022-07-27
Vizualizari: 701


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-08-10
Daca te-ai decis ca e timpul sa infiintezi o firma insa nu stii de la ce sa pornesti, poti solicita ajutor. Gaminvest iti pune la dispozitie acest serviciu, care te poate indruma catre solutia buna pentru afacerea ta. In functie de ceea ce iti doresti sa deschizi, respectiv PFA sau SRL, specialistii te vor ajuta cu unele dintre cele mai bune sfaturi si eficienta a serviciului in doar 4-5 zile lucratoare. Solicita ajutor pentru infiintarea firmei dorite! Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-09
ANAF a publicat un nou buletin cu noutati legislative – nr. 28 din 3 august 2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-05
AJFP Ialomita informeaza contribuabilii interesati ca a fost modificata Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G (relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante). Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services