search

Marfa pierduta de firma de curierat si asigurata conform contractului

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF


Sa presupunem ca s-a pierdut marfa trimisa de la depozitul central catre unul dintre magazinele societatii, firma de curierat acceptand responsabilitatea pentru aceasta. Conform contractului de transport, marfa a fost asigurata in proportie de 60% din pretul de vanzare. Firma de curierat despagubeste societatea cu valoarea asigurata:


5121                                   =                7581
"Conturi la banci in lei"                      "Venituri din despagubiri,
                                                           amenzi si penalitati"


Operatiunea nu este purtatoare de TVA, ea nefiind o prestare de servicii sau o livrare de bunuri asa cum sunt ele definite la art. 128, 129 din Codul fiscal. Veniturile din despagubiri sunt venituri impozabile la calculul impozitului pe profit.

De asemenea, societatea nici nu va autofactura bunurile pierdute de firma de curierat, conform art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, litera a):
"(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):

a) bunurile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora, precum si bunurile pierdute ori furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme;".

La descarcarea de gestiune a marfurilor pierdute se inregistreaza:

607                                 =                        371
"Cheltuieli privind marfurile"                            "Marfuri"


Cheltuielile privind marfurile sunt deductibile in proportie de 60% (valoarea asigurata), conform art. 21 alin. (4) litera c) din Codul fiscal si Normelor metodologice de aplicare a acestui articol:

"Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (...)cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare (...)".

"41. Cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale, constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, inclusiv taxa pe valoarea adaugata aferenta, dupa caz, pentru care s-au incheiat contracte de asigurare, nu intra sub incidenta prevederilor art. 21 alin. (4) lit. c)".

Nu se ajusteaza TVA aferenta marfurilor pierdute de firma de curierat, conform art. 145 alin. (3) din Codul fiscal, care stabileste dreptul de deducere a TVA, chiar daca bunurile au fost furate ori pierdute, daca scopul initial al achizitiei bunurilor a fost efectuarea unei operatiuni taxabile.




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice