search

Modificari noi aduse de ANAF. Care e ultima declaratie schimbata?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

Formularul 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal" urmeaza sa se modifice odata cu noul proiect de ordin publicat de ANAF.

In aceasta privinta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat urmatorul proiect de act normativ:

Proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de
inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal".

Potrivit art. 1563 alin. (10) din Codul fiscal, persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pentru operatiunile efectuate in perioada in care nu au cod valabil de TVA.

Pentru asigurarea suportului declarativ necesar aplicarii acestor prevederi legale, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.418/2012, a fost aprobat formularul 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul fiscal".

Prin dispozitiile art. I pct. 63 si pct. 64 din Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale au fost aduse completari prevederilor art. 1563 din Codul fiscal.

Astfel, obligatiile declarative prevazute la art. 1563 alin. (10) din Codul fiscal au fost extinse si pentru persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.

De asemenea, prin introducerea alin. (10^1) in cuprinsul aceluiasi articol, persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, sunt obligate sa depuna o declaratie privind taxa colectata pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care nu au cod valabil de TVA.

Avand in vedere aceste modificari, este necesara adaptarea corespunzatoare a formularului (311), precum si a intructiunilor de completare ale acestuia.
 

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice