search

Monografie contabila: Tratamentul rezervei din reevaluare


    Deoarece reevaluare consta intr-un proces dezbatut la un nivel general, va oferim mai jos monografia contabila aferenta tratamentului pe care il vom aplica in ce priveste rezerva din reevaluare.
    
    Trebuie astfel mentionat ca surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve, atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.
    
    Inregistrarea contabila a transferului rezervei din reevaluare la rezerve:
    
    105 = 1065 suma aferenta imobilizarii scoase din uz
    
    "Rezerve din reevaluare" "Rezerve reprezentand
         
     surplusul realizat din
         
     rezerve din reevaluare"
    
    Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare sau pe masura ce imobilizarea este folosita.
    
    In cazul in care prin politica scrisa a entitatii este prevazut transferul rezervei din reevaluare la rezerve pe masura utilizarii activului, valoarea rezervei transferate anual se determina ca: Amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate - Amortizarea calculata pe baza costului initial al activului.
    
    Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuit a, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, iar surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.
    
    Atunci cand se realizeaza o modificare a utilizarii unei imobilizari corporale, iar in contabilitate se inregistreaza transferul activului din categoria imobiliz ari corporale in cea de stocuri, concomitent cu reclasificarea activului se inregistreaza capitalizarea rezervei din reevaluare in rezerve.
    

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice