search

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
 
Saptamana trecuta, presedintele Romaniei, dl. Klaus Iohannis, a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca si a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.
 
Conform legii trimise spre promulgare, angajatorul care incheie un contract de ucenicie beneficiaza, la cerere, pe intreaga durata de derulare a contractului de ucenicie, de o suma in cuantum de 1125 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Prevederile actuale presupun suma de 60% din indicatorul social de referinta (ISR) al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, drept beneficiu pentru angajatorul care incheie un contract de ucenicie. Suma acordata in prezent reprezinta 300 de lei, indicatorul social de referinta fiind in cuantum de 500 de lei, ceea ce semnifica o crestere a valorii sumei acordate angajatorului odata cu intrarea in vigoare a legii promulgate.
 
Acelasi lucru se intampla si in cazul contractului de stagiu, in prezent angajatorul beneficiind, la cerere, de o suma egala cu 1.5 ISR, adica suma de 750 de lei pentru fiecare contract de stagiu incheiat in conditiile legii, pe perioada derularii contractului de stagiu. Odata cu intrarea in vigoare a legii noi, suma de care vor putea beneficia angajatorii pentru incheierea unui contract de stagiu va fi de 1350 lei/luna, aceasta reprezentand o crestere cu 600 de lei.
 
De asemenea, ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru nivelurile de calificare 2, 3 si 4 conform noilor prevederi, in prezent nivelurile pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca fiind 1, 2 si 3. Nivelurile de calificare sunt stabilite conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului national al calificarilor, cu modificarile ulterioare.
 
Contractele de ucenicie, respectiv, de stagiu, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a legii noi, isi produc efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate, potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice