Nota contabila pentru client in insolventa. Cum se corecteaza erorile contabile? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Nota contabila pentru client in insolventa. Cum se corecteaza erorile contabile?

Dezbatem mai jos un caz in care s-a intocmit o nota contabila pentru un client aflat in insolventa.

654 = 4111 323.956 lei
4427 = 4111 77.749 lei considerandu-se cheltuiala deductibila integral la calculul impozitului pe profit.

Dupa aprope doi ani mai tarziu, in urma controlului fiscal, aceasta cheltuiala a fost considerata ca fiind nedeductibila si s-au stabilit diferente la calculul impozitului pe profit si TVA.

La 30.06.2017 s-a intocmit provizion si s-au intocmit urmatoarele note contabile:
654 = 4111 -315.882 (storno)
4427 = 4111 -71.215 (storno)
si concomitent

681 = 491 315.882

Sunt corecte inregistrarile contabile? Suma este integral deductibila la calculu impozitului pe profit? Raspunsul la aceste intrebari le detine specialistul nostru.


Iata raspuns expertului!


Pentru constituirea provizionului pentru diferentele de impozite rezultate din actiuni de control nefinalizate ori pentru care societatea se afla in litigiu formula contabila corecta este 6812 ”Cheltuieli de exploatare privind provizioanele” = 1516 ”Provizioane pentru impozite”.
 
Totodata, avand in vedere ca situatia a fost tratata si ca o eroare contabila, din cele prezentate nu reiese daca au fost respectate prevederile pct. 67 din Reglementarile contabile apronate prin OMFP 1802/2014 referitoare la corectarea erorilor contabile. Astfel, doar erorile nesemnificative se corecteaza pe seama contului de profit si pierderi (prin stornarea notei contabile initiale sau prin inversarea ei), in timp ce erorile semnificative se corecteaza numai pe seama rezultatului reportat.

Cum suma inregistrata in contul 654 in anul 2015 este mare la prima vedere (323.956 lei), nu se intelege care au fost criteriile pentru care eroarea a fost considerata nesemnificativa si corecta pe seama contului de profit si pierdere (formula contabila de stornare 654 = 4111, in rosu). In mod obisnuit, daca eroarea era considerata semnificativa (aceasta si in functie de politicile contabile proprii adoptate la nivelul societatii, prin care s-a stabilit pragul de semnificatie pentru erori), ea ar fi trebuit corecta prin formula contabila 4111 ”Clienti ” = 1174 ”Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”.
 
In acelasi timp din cele prezentate nu rezulta motivele pentru care stornarea din 2017 s-a realizat pentru alte sume decat cele inregistrate initial in anul 2015.
 
Trecand peste aceste aspecte, cheltuielile inregistrate in contul 6814 reprezentand ajustarea de depreciere a clientului (formula contabila 6814 = 491 fiind corecta) sunt deductibile in procent de 100% doar daca sunt indeplinite conditiile cumulative de la art. 26 alin. 1 lit. j pct. 1-3 din Codul fiscal, si anume: pentru clientul in cauza este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, creanta nu este garantata, iar clientul nu este persoana afiliata cu societatea).
 
Altminteri, daca pentru respectivul client doar s-a deschis procedura insolventei, ajustarea de depreciere este deductibila doar in limita unui procent de 30% din valoarea creantei, daca sunt indeplinite conditiile cumulative de la art. 26 alin. 1 lit. c pct. 1-3 din Codul fiscal, si anume: creanta neincasata este mai veche de 270 de zile de la data scadentei, nu este garantata de alta persoana si clientul nu este persoana afiliata cu societatea creditoare.
 
Daca ulterior creanta nu va fi incasata, fie ca urmare a faptului ca ea este eliminata prin planul de reorganizare confirmat prin sentinta judecatoreasca, fie ca urmare a faptului ca respectivul client a intrat in procedura de faliment si procedura a fost inchisa in baza hotararii judecatoresti definitive, la momentul scoaterii din evidenta a creantei, partea de 70% va fi deductibila in baza exceptiei de la art. 25 alin. 4 lit. h pct. 1 sau pct. 2 din Codul fiscal.Totodata, partea de 70% din venitul aferent anularii ajustarii de depreciere (formula contabila 491 = 7814) va fi tratata ca venit neimpozabil, avand in vedere ca anterior 70% din cheltuiala inregistrata in contul 6814 a fost nedeductibila, in conformitate cu prevederile art. 23 lit. d din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Formulare editabile de legislatia muncii si salarizare

Sunt redactate impecabil, gata pentru a fi completate si printate!

Detalii AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2018-09-13
Vizualizari: 998


  Alte ContaArticole
postat la: 2018-10-15
Este oficial! Incepand cu data de 1 noiembrie 2018 se aplica cota de TVA de 5% pentru anumite categorii de servicii. Citeste mai mult ...
postat la: 2018-10-03
Consultati calendarul ANAF ce prezinta lista de declaratii fiscale cu termen in luna octombrie 2018. Acestea trebuie completate si depuse fie online, fie la ghiseul institutiei, la datele prevazute in document. Citeste mai mult ...
postat la: 2018-09-19
In Monitorul Oficial din data de 17 septembrie 2018 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 3067 din 10 septembrie 2018 privind completarea unor reglementari contabile. Astfel, in planul de conturi general, la punctul 196 si la punctul 594, se introduce contul 463 - "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar" (A). Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter
Vino alaturi de Conta.ro - aici sunt toti contabilii inteligenti!

Inspectia fiscala: 7 proceduri prealabile controlului Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Inspectia fiscala: 7 proceduri prealabile controlului


Afla de la experti in contabilitate totul despre:
- Impozitul pe profit
- Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
- Impozitul pe venit
- Contributii sociale obligatorii
- Taxa pe valoarea adaugata
- Accize si alte taxe speciale
- Impozite si taxe locale
- Impozitul pe constructii


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
Onofrei Artemizia
Expert contabil membru CECCAR.
Servicii:
-Contabilitate financiara si de gestiune
-Consultanta financiar fiscala
-Consultanta si asistenta manageriala
-Salarizare
Alte situatii financiare
-intocmire dosare credite
vezi mai multe detalii
  Conta Site
NG Audit SRL,Cabinet de audit financiar Nichitovici Gabriela
http://www.ngaudit.conta.ro

Creaza-ti site-ul tau acum
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2018. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services