search

Noutati legislative din domeniul financiar-contabil in luna februarie 2015

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor


Prin cele ce urmeaza, prezentam unele dintre cele mai importante acte normative aparute recent, cu incidenta in materia fiscala si contabila, printre care OMFP 117/2015, OMFP 138/2015 si OANAF  320/2015.

     Ordinul ministrului finantelor publice nr. 117/2015 privind abrogarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA (M. Of. nr. 107 din 10 februarie 2015)

    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 138/2015 pentru modificarea si completarea Normelor privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), j^1), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre România si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2389/2011 (M. Of. nr. 113 din 12 februarie 2015)

√ prin contractant al fortelor Statelor Unite ale Americii se intelege orice entitate care livreaza bunuri sau presteaza servicii catre fortele Statelor Unite ale Americii, inclusiv companii, corporatii, intreprinderi si subcontractanti. Prin personal civil care insoteste forta si membrii de familie se intelege componenta civila prevazuta la art. I alin. (1) din Acordul dintre România si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

√ prin organ fiscal teritorial care deserveste persoanele scutite, se intelege administratia finantelor publice judeteana/Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are sediul/resedinta solicitantul sau, dupa caz, isi desfasoara activitatea ori are loc actiunea pentru care se solicita aplicarea scutirii de taxa.

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 320/2015 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 78^1 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare (M. Of. nr. 114 din 12 februarie 2015)

√ in situatia in care se constata ca un contribuabil nu desfasoara activitate la domiciliul fiscal declarat, organul de inspectie fiscala va solicita, in scris, prezenta unui reprezentant legal al acestuia la sediul organului de inspectie fiscala, stabilind data si ora de prezentare. Solicitarea se trimite la adresa domiciliului fiscal declarat si la sediul social al contribuabilului;

√ in cazul in care contribuabilul are sedii secundare, organul de inspectie fiscala trimite solicitarea privind prezenta unui reprezentant legal la sediul organului de inspectie fiscala si la adresele unde acestea functioneaza, daca nu au dovada de sediu expirata, potrivit evidentei Oficiului National al Registrului Comertului.


Sursa: CECCAR Bihor


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice