search

OFICIAL! Care este noua procedura de inregistrare a contractelor de locatiune?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Incepand cu data de 12 februarie au intrat in vigoare o noua Procedura de inregistrare a contractelor de locatiune si un nou model si continutul formularului “Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune”.


Contractele de locatiune incheiate prin inscris sub semnatura privata de persoanele fizice sau juridice pot fi inregistrate la organele fiscale centrale din subordinea ANAF.


Organul fiscal central competent este:

a) organul fiscal central in a carui evidenta locatorul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii;

b) organul fiscal central in a carui raza teritoriala locatorul, persoana fizica rezidenta, are domiciliul fiscal, potrivit legii;

c) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla bunul care face obiectul contractului de locatiune - in cazul persoanelor fizice nerezidente.

Pentru inregistrarea contractului de locatiune, locatorul depune "Cererea de inregistrare a contractelor de locatiune" insotita de o copie a contractului de locatiune. Conformitatea cu originalul a copiei se efectueazã de catre locator prin inscrierea mentiunii "conform cu originalul" si prin semnatura acestuia.

Cererea se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreazã de catre locator.

Cererea, insotita de copia contractului de locatiune, se depune direct la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Modificarea sau incetarea contractului de locatiune pot fi inregistrate de locator la organul fiscal central competent, prin depunerea cererii, avand bifata in formular casuta "Modificare" sau "Incetare", dupa caz, insotita de documentele justificative, anunta institutia printr-un comunicat de presa.


Baza legala: Ordinul presedintelui ANAF nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune” (Monitorul Oficial nr. 109 din 12 februarie 2019).

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice