search

OFICIAL! Avem un nou formular 230. Consulta ultimele modificari

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
UPDATE in 6 martie 2020. Formularul 230 a fost modificat recent prin Ordinul nr. 614/2020. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 181 din data de 5 martie 2020 si modifca Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020. Prin aceasta schimbare s-a dorit trecerea la un formular simplificat pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019, aceasta fiind a treia varianta, catre entitatile non-profit sau unitatile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent lui 2019.

Formularul 230 se depune pana la data de 25 mai 2020.

Noul formular 230 vine in intampinarea cererilor exprimate de catre o parte din societatea civila si nu va afecta in niciun fel sumele deja directionate prin cele doua formulare alternative, care vor putea fi utilizate in continuare, in functie de optiunile fiecaruia, conform unui comunicat mai vechi al Finantelor.

Tinand cont ca, in cursul anului anterior, masura privind sustinerea entitatilor nonprofit, a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificata incepand cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care opteaza pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizeaza, in prezent, cele doua formulare aferente:
  • perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr.50/2019.
     
  • perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul presedintelui ANAF nr.147/2020, care corespunde reglementarilor legale in vigoare in perioada mentionata.

In comunicat se specifica faptul ca cele doua formulare se utilizeaza numai de contribuabilii care au realizat, in anul 2019, venituri din salarii si din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva.

Publicarea noului formular 230, nu exclude posibilitatea utilizarii si depunerii la organul fiscal, in continuare a formularelor initiale, dedicate celor doua perioade aferente anului 2019, mai anunta reprezentantii Finantelor Publice.

Optiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitata pana la data de 25 mai 2020, utilizand oricare dintre formulare, respectiv:

a) formularele existente, dedicate celor doua perioade, situatie in care se utilizeaza cate un formular pentru fiecare perioada, sau

b) formularul unic simplificat, in care sunt cuprinse cele doua perioade.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice