search

Plata defalcata a TVA va lovi in contribuabilii corecti

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
 Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, considera ca introducerea sistemului de plata defalcata a TVA (split TVA) va lovi contribuabilii corecti si va aduce o scadere a gradului de conformare la declararea TVA, in timp ce cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului se va deteriora drastic si pe termen lung.
 
"Contribuabilii corecti vor fi primii loviti - pierderea de productivitate si blocajul financiar ii va termina pe micii producatori si vanzatori. Pe marii evazionisti de TVA ii doare la basca! Ei lucreaza in coniventa cu butoanele oficiale si in paralel cu economia oficiala. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejati politic sau de servicii din "interes national". Pana nu se rup aceste legaturi ale economiei paralele va fi mereu la fel", a explicat Andreea Paul intr-un comunicat remis Agerpres.
 
De asemenea, aceasta atrage atentia asupra faptului ca gradul de conformare la declararea TVA va scadea, iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economica. Nu s-au prezentat analize ample si nici simulari reale, nici pe domenii restranse de activitate sau zonale. Va fi bulversata toata economia in bloc. in scurt timp se va renunta la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca in cazul renumitului esec al impozitului pe bacsis. "Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentala", sustine Andreea Paul.
 
De asemenea, presedintele INACO este de parere ca prin introducerea contului defalcat/split TV se va pastra "haosul aferent in fiscalitate si in economie", declarand totodata:
 
"Este incredibil ca la ora actuala, niciun manager sau antreprenor nu stie cum va fi fiscalizat peste o luna sau doua, caci iata apare o noua ordonanta "de urgenta". in aceste conditii cum sa avem economie, afaceri, dezvoltare, cercetare sau transfer de inventii in economia reala?".
 
Mai mult, Andreea Paul considera ca se va deteriora drastic si pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului, iar suspiciunile vor guverna relatiile dintre mediul de afaceri si guverne, indiferent de culoarea lor politica.
 
Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, mentioneaza ca nicaieri in Europa nu se aplica acest mecanism de colectare a TVA asupra intregii economii. Ea da exemplul vecinilor bulgari, care au TVA mai mic decat in Romania si colecteaza TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fara sa aiba "un sistem atat de complicat, de birocrat si de haotic, precum il propune guvernul actual".
 
"Pe scurt, split TVA nu functioneaza bine nici macar acolo unde autoritatea fiscala e digitalizata si eficienta, necorupta si inalt profesionalizata. Problema structurala pe TVA la noi vine si din faptul ca o buna parte a populatiei care traieste in mediul rural consuma marfa nefiscalizata, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de preturi de transfer, desi am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit inca din 2010. Azi lucreaza efectiv vreo sase oameni. E ridicol! Nu se discuta cu bulgarii cum reusesc ei sa colecteze mai bine TVA decat noi. Nu e joaca! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetenta, se transforma acum in legislatie. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern uraste economia privata si libera initiativa, afacerile mici si mijlocii romanesti. Sub presiunea deficitului care risca sa sara de 3% si a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuala dezechilibreaza profund Romania pe termen scurt, mediu si lung. Socotelile actualului guvern sunt gresite!", a declarat presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitatea, citat de Agerpres.
 
Aceeasi sursa reaminteste ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pentru plata defalcata a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind si un termen optional - 1 octombrie.
 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice