search

Registrul entitatilor/unitatilor de cult este disponibil pe site-ul ANAF

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
ANAF a publicat luni,1 aprilie, Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online - pozitia 14.


A fost creata si aplicatia de portal prin intermediul careia se pot depune Cererile de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (formular 163). La depunerea cererii 163 contribuabilul primeste, in recipisa, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro, anunta institutia intr-un comunicat de presa.


Potrivit art.25 alin.(4) lit.i) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit, sumele aferente sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de lege, doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.


In cazul microintreprinderilor

 Sumele aferente sponsorizarilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, se scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor daca, la data incheierii contractului, aceste entitati sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri, astfel cum prevad dispozitiile art.56 alin.(111) din
Codul fiscal.


In cazul persoanelor fizice

Pentru veniturile realizate in anul 2018, acestea pot opta pentru directionarea unei sume reprezentand 2% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonproifit/unitatilor de cult sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Pentru a beneficia de virarea sumelor reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile realizate in anul 2018, entitatile NU trebuie sa fie inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.


Incepand cu veniturile realizate in anul 2019, potrivit art.12341 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.30/2019, persoanele fizice pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice