search

Registrul special al caselor de marcat

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Registrul special este un carnet pe care utilizatorii caselor de marcat il primesc in momentul achizitionarii acestora, impreuna cu cartea de interventii. 
 
Acest registru va avea paginile numerotate si va fi prezentat pentru sigilare si avizare organului fiscal in a carui raza este instalata casa de marcat, odata cu depunerea declaratiei de instalare a acesteia.                                                                
Constalaris, importator si distribuitor autorizat de case de marcat fiscale, ne spune care este utilitatea registrului special?
 
“In cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, pana la repunerea in functiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita chitante, in conditiile legii, pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi”, arata art.1, punctul 8, din OUG 28/1999 actualizata.
 
Mai exact, vanzatorul are obligatia ca din momentul defectarii casei de marcat si pana la momentul in care aceasta este repusa in functiune, sa noteze in acest registru toate vanzarile in mod detaliat si sa emita chitante. Dupa repunerea in functiune a casei de marcat, tehnicianul de service al unitatii acreditate, completeaza in registrul special data si ora inceperii functionarii aparatului.
 
In cazul unui control din partea organelor abilitate, registrul special si raportul Z sunt unele dintre documentele solicitate pentru verificare, iar nerespectarea obligatiei de catre utilizatorii de aparate de marcat fiscal de a pastra si arhiva acest registru, se sanctioneaza cu amenda de 9.000 de lei.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice