search

S-a dat o noua lege! Dividendele vor putea fi platite trimestrial

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat in data de 13 iunie un proiect de lege pentru modificarea art. 19 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991. Acesta va permite firmelor sa faca plata dividendelor trimestrial, nu doar anual, asa cum este in prezent.

Rezultatele votului sunt: 183 “pentru”, 54 - “contra” si 33 – “abtineri”.

A fost completata Legea contabilitatii nr. 82/1991, introducandu-se dispozitii care prevad ca „Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea general a a actionarilor sau asociatilor, dupa caz”.


BENEFICIILE PLATII DIVIDENDELOR TRIMESTRIAL

Potrivit Consiliului IMM-urilor, Acordarea posibilitatii de a se plati dividende trimestrial, este un ajutor pentru acestia, administratorii si detinatorii de parti sociale din IMM-uri fiind cei mai afectati de plata anuala a dividendelor, fiind nevoiti de multe ori sa recurga la alte modalitati pentru a-si  asigura traiul lunar.

Plata trimestriala a dividendelor este o masura de sprijin pentru antreprenorii din IMM-uri, acestia nemaifiind nevoiti sa astepte un an pentru plata dividendelor. Prin aplicarea acestei masuri, avand in vedere si impozitul de 5% pe dividende, se sustine antreprenoriatul in Romania, incurajand de asemenea si tinerii sa isi deschida propria afacere. Este o masura concreta care ar trebui continuata de altele de simplificare, digitalizare, debirocratizare, acestea fiind adevaratele nevoi ale IMM-urilor iar nu modificarea continua a Codului Fiscal sau alte modificari menite sa bulverseze mediul de afaceri”, Florin JIANU, presedinte CNIPMMR.

[1] Art. 67 alin. 2 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, dividendele „(…) se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat (..)”.

[2] Art. 2721 din Legea societatilor nr. 31/1990.” Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care.

b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.”



ATENTIE!

Pentru ca legea sa intre in vigoare, trebuie sa fie promulgata de presedintele tarii si sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice