search

Scutirea de la plata impozitului pe salarii

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
In randurile urmatoare vom analiza cazul unei societati care realizeaza programe informatice. Aceasta firma are un angajat care a finalizat in anul 2012 studiile in domeniul IT cu o durata de 4 ani, dar care nu a dat examenul de licenta.

Functia pe care o ocupa acesta este de ajutor programator. Intrebarea este daca de la 1 februarie 2018 acest angajat poate beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii.


Iata raspunsul specialistului!

Incepand cu luna februarie 2018, potrivit Ordinului 1168/2017 scutirea de la plata impozitului pe salarii poate fi acordata si salariatilor care detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa la ordin.
 
Asadar conditia nou introdusa pentru a putea beneficia de scutire este ca salariatul sa detina o diploma de bacalaureat si sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate. In acest sens, aceste persoane vor trebui sa prezinte angajatorului urmatoarele documente:
 
- copia cu mentiunea "conform cu originalul" a diplomei de bacalaureat, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare sau recunoastere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale, pentru cetatenii statelor membre ale UE, SEE si CE care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate;
 
- adeverinta care sa ateste faptul ca persoana urmeaza o forma de invatamant superior, in cazul in care angajatul detine diploma de bacalaureat, eventual echivalata/recunoscuta, dar nu a absolvit studii universitare de scurta durata sau studii universitare de lunga durata sau ciclul I al studiilor de licenta.
 
Anexa cuprinzand ocupatiile specifice activitatilor de creare de programe pentru calculator include cu aceasta data si ocupatia de programator ajutor care realizeaza activitati de asigurare suport tehnic in realizarea programelor pentru calculator, conform unor specificatii predefinite, si asamblarea lor in sisteme coerente, inclusiv testarea in vederea asigurarii conformitatii cu specificatiile.
 
In aceste conditii, salariatul cu diploma de bacalaureat va putea beneficia de scutirea de la plata impozitului pe salarii incepand cu veniturile lunii februarie 2018, daca insa sunt indeplinite in mod cumulativ si celelate conditii prevazute de art. 1 din ordin, si numai in masura in care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate.



Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu -  Consultant fiscal, director al societatii de consultanta.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice