search

Servicii cu instalare in Romania. Ce impozit se aplica pe veniturile nerezidentilor?

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
In randurile de mai jos vom dezbate cazul unei firme care a incheiat un contract de achizitionare echipament. Furnizorul este o firma din UE. Pe langa livrarea echipamentului, societatea mai are facturate si serviciile de instalare si punere in functiune, conform contractului (30% din valoarea contractului). Vom afla daca, la momentul platii acestor facturi de servicii aferente echipamentului, trebuie sa i se solicite furnizorului certificat de rezidenta fiscala.



Iata raspunsul specialistului!


Da. Potrivit prevederilor art. 223 alin (1) lit. k) din Codul fiscal, sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.
 
Asadar, sunt venituri impozabile numai veniturile din serviciile prestate in Romania. In situatia in care serviciile de instalare si punere in functiune se realizeaza in Romania, se va retine impozit in cota de 16% potrivit prevederilor art. 224 alin (4) lit. d) din Codul fiscal.
 
Potrivit prevederilor art. 230 alin. (1) din Codul fiscal, in intelesul art. 224, daca un contribuabil este rezident al unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventia care se aplica asupra acelui venit
 
In masura in care furnizorul va furnizeaza certificat de rezidenta fiscala aplicati prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Franta. Conform Conventiei aceste venituri se incadreaza la art. 7 Beneficiile intreprinderilor si se impoziteaza in Franta. Cu alte cuvinte daca aveti certificat nu mai trebuie sa retineti impozit in Romania.
 
Contractele de prestari servicii derulate in Romania trebuie declarate in termen de 30 de zile de la data incheierii acestora conform prevederilor OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
 
Inregistrarea contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, se realizeaza prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 017 "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente".




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice