search

Sinteza Ordin CNVM: Intocmire si depunere situatii financiare societati in sfera CNVM

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute


Prezentul ordin modifica foarte usor procedura de depunere a situatiilor financiare anuale de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de CNVM.

Ordinul stabileste doua situatii principale:

 A) Aproba formatul situatiilor financiare si corelatiile intre formulare;
 B) Stabileste modul de aplicare a depunerii situatiilor financiare anuale de catre societati din sfera CNVM, ce au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

 Depunerea situatiilor financiare:

Situatiile financiare anuale se depun la CNVM astfel:
 
- a) pentru societatile de servicii de investitii financiare, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii financiare, traderi, consultanti de investitii, operatori de piata, depozitarul central, case de compensare si contraparti centrale, in termen de maximum 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;

- b) pentru fondul de compensare a investitorilor si organismele de plasament colectiv, cu exceptia societatilor de investitii financiare, in termen de 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar;

- c) entitatile care de la constituire pâna la incheierea exercitiului financiar nu au desfasurat activitate vor depune o declaratie pe propria raspundere in acest sens la C.N.V.M., in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii.

Retinem si faptul ca un exemplar al situatiei financiare anuale si un exemplar al declaratiei pe  propria raspundere se vor depune si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 150 de zile, respectiv 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.

Societatile comerciale supravegheate de CNVM vor intocmi si vor depune la CNVM situatiile financiare anuale care cuprind urmatoarele formulare:

1. bilant (cod 10);
2. cont de profit si pierdere (cod 20);
3. situatia modificarilor capitalului propriu;
4. situatia fluxurilor de trezorerie;
5. notele explicative la situatiile financiare anuale.

Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40). Societatile vor prezenta si o declaratie prin care administratorii societatii isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale cu privire la politicile contabile utilizate, la imaginea fidela a societatii regasita in situatiile financiare.

De asemenea, situatiile financiare anuale vor fi insotite de raportul de audit, raportul  administratorilor si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice