search

Un IMM va plati cu 1500% mai mult decat o afacere corporatista

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Impozitul forfetar, revenit in legislatia autohtona sub denumirea de impozit specific, majoreaza enorm cotele de impozitare pentru micile afaceri si favorizeaza, de cealalta parte, marile companii din HORECA. Mai multi consultanti atrag atentia ca acest nou impozit specific sau impozit forfetar reprezinta, in fapt, un ajutor de stat pentru aceste firme cu cifre de afaceri mari.

Asa se face ca un hotel sau un restaurant de lux din centrul Capitalei ar putea plati mai putin sau aproape la fel ca o afacere mica de la marginea Bucurestiului.

Legea privind impozitul specific unor activitati pare, asa cum arata calculele, nu numai sa nu faca o diferentiere corecta in functie de dimensiunile afacerii (mai ales ca nu se mai tine cont de numarul de angajati si cifra de afaceri, acest din urma criteriu fiind esential!), ci ingreuneaza din plin afaceri care vor intra, mai mult ca sigur, in faliment.

"Desi, initial, ratiunea legii era stimularea investitiilor mici si mijlocii in turim, modul in care se calculeaza impozitul forfetar favorizeaza drastic marii operatori din industria hoteliera si a restaurantelor.

Incercand sa conserve ratiunea pentru care e nevoie de o astfel de facilitate pentru IMM-uri, guvernul isi conditionase avizul favorabil doar pentru plafonul maxim de 500 de mii de euro cifra de afaceri anuala.

Cat si cum arata acest impozit si cum sunt favorizate marile retele, in cateva cifre, mai jos:
O bodega de maximum 50 mp de la marginea Bucurestiului plateste jumatate din cât plateste un retsurant de lux din Centru

Potrivit formulelor de calcul, o pensiune de 3 stele va fi impozitata cu 267 lei/an/loc de cazare in timp ce impozitul maxim este de 891 lei/loc anual la cel mai scump hotel din centrul Bucurestiului.

Un restaurant de lux de 800 (opt sute) mp din centrul Bucurestiului va plati maximum 38.000 lei/an, in timp ce o saormerie de maximum 30 (treizeci) mp va plati 11.200 lei/an impozit.  Cu mentiunea ca, in timp ce in al doilea caz vorbim de o mica afacere, in primul vorbim de cifre de afaceri de milioane sau zeci de milioane de euro", a explicat intr-o analiza recenta Cursdeguvernare.ro.

Exemple si continuarea AICI.

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice