search

Utilizarea sistemelor moderne de plata la comercianti e obligatorie prin lege

Ghid Practic de Contabilitate: explicatii, interpretari si monografii contabile complete
Dupa cum v-am informat, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.913/14.11.2016 a fost publicata Legea 209/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Aceasta va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

Astfel, conform prevederilor actului normativ mentionat, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.

De asemenea, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.

Refuzul persoanelor juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Refuzul operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si a institutiilor publice care incaseaza impozite si taxe de a accepta incasari prin intermediul cardurilor de debit si de credit se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

Sursa: ANAF Galati



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice