search

Vesti bune: Pensiile si alocatiile cresc de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a aprobat doua ordonante de urgenta care implementeaza majorarea pensiilor si a alocatiilor copiilor, incepand cu 1 ianuarie 2022.
 
Incepand cu 1 ianuarie 2022, punctul de pensie va fi majorat cu 10%, iar indemnizatia sociala pentru pensionari cu 25%, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvern. Astfel, valoarea punctului de pensie creste de la 1.442 lei, cat este in prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede ca, incepand cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicati de Institutul National de Statistica.
 
De asemenea, prin acelasi act normativ, Guvernul a aprobat majorarea indemnizatiei sociale pentru pensionari, de la 800 lei la 1.000 lei.
Masurile aprobate sunt in acord cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si vor fi fundamentate in bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul de stat pentru anul 2022.
 
Alocatia de stat pentru copii va fi majorata incepand cu 1 ianuarie 2022, potrivit Ordonantei de Urgenta aprobate de Guvern. De asemenea, se va acorda anul viitor o indemnizatie suplimentara pentru persoanele cu dizabilitati, respectiv a 13-a indemnizatie.
 
Mai exact, alocatia de stat pentru copii creste la 600 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, si la 243 lei pentru copiii cu varsta intre 2 si 18 ani, dar si dupa aceasta varsta pentru tinerii care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, pana la terminarea acestora.
 
Alocatia de stat se cumuleaza cu indemnizatia lunara, cu stimulentul lunar sau stimulentul de insertie prevazute de OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
 
Ordonanta de Urgenta aprobata astazi de Guvern mai stabileste ca, incepand din anul 2023, cuantumul alocatiei se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica.
 
O alta masura prevazuta de noul act normativ se refera la acordarea, in mod exceptional, a unei indemnizatii suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilitati, indiferent de venituri. Indemnizatia compensatorie se acorda o singura data, anul viitor, in luna ianuarie, astfel:
 
- pentru adultii cu dizabilitati, indemnizatia compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei in cazul handicapului accentuat si 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.
 
- pentru parintele, tutorele sau persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului cu handicap in baza unei masuri de protectie speciala, indemnizatia compensatorie se ridica la 300 de  lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat si 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.
 
Si aceste masuri sociale sunt in acord cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si vor fi fundamentate in bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul de stat pentru anul 2022.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice