Pt.
forumist:
O sa razi, dar legea care reglementeaza avansurile spre decontare este decretul 209/1796 privind regulamentul operatiunilor de casa a unitatilor socialiste. Decretul nu este aprobat si lamureste aspecte legate de casierie, plati numerar, incasari, etc.
Iata textul despre care eu am pomenit in raspunsul meu pentru unul din colegi:
ART. 29
Unitățile pot acorda, prin casierie, avansuri în numerar persoanelor încadrate în unitate, pentru:
a) cheltuieli de aprovizionare cu mărfuri de la fondul pieței și pentru alte plati care se fac în localitatea unde unitatea își are sediul, pînă la cuantumul nevoilor pe 3 zile, cu obligația de a justifica avansul în termen de cel mult 4 zile lucrătoare de la primirea lui, exclusiv ziua primirii;
b) cheltuieli de aprovizionare cu mărfuri de la fondul pieței și pentru alte plati care se fac în afară localității sediului unității, pînă la cuantumul nevoilor pe 10 zile, cu obligația de a se justifica avansul în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data aprobată pentru sosirea din deplasare, exclusiv ziua sosirii, sau în termen de 3 zile lucrătoare de la sosirea din delegație, exclusiv ziua sosirii, în cazul în care acesta are loc anterior datei aprobate;
c) cheltuieli pentru achiziții de produse și colectari de deșeuri, precum și pentru cheltuielile expeditiilor, grupelor de cercetări geologice, în limitele și termenele de justificare a avansului stabilite de comun acord cu băncile sau cu celelalte instituții de credit care eliberează numerarul;
d) cheltuieli de protocol sau pentru organizarea de conferințe, simpozioane și alte asemenea acțiuni, în limitele aprobate de conducătorii unităților și potrivit baremurilor stabilite de normele în vigoare, cu obligația de a se justifica avansul în termen de cel mult 4 zile lucrătoare de la plecarea delegației sau încheierea acțiunii, exclusiv ziua plecării delegației sau încheierii acțiunii;
e) cheltuieli de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, diurnei, indemnizației și a cazarii pe timpul deplasarii, cu obligația de a se justifica avansul în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la sosirea din deplasare, exclusiv ziua sosirii.
Avansurile prevăzute la alin. 1 lit. b), c), d) și e) pot fi acordate cu cel mult 2 zile lucrătoare înainte de plecare sau începerea acțiunilor, cu excepția sumelor solicitate pentru procurarea biletelor de călătorie cu mijloace de transport cu locuri rezervate, care se pot elibera cu cel mult 10 zile înainte de data plecării.
ART. 30
Este interzisă acordarea unui nou avans persoanelor care nu au justificat integral avansul primit anterior, cu următoarele excepții: cînd diurna delegației prevăzute inițial a fost prelungită; avansurile au fost acordate pentru cheltuieli prevăzute la art. 29 lit. d), în cazul în care în aceeași perioada au loc mai multe acțiuni; avansurile au fost acordate pentru procurarea biletelor de călătorie cu mijloace de transport cu locuri rezervate, sau a cazurilor prevăzute prin normele elaborate de organele centrale competente.
De asemenea, sînt interzise transmiterea avansului de la titular la o alta persoana, precum și acordarea de avansuri în contul retributiei, cu excepția cazurilor aprobate expres prin dispoziții legale.
ART. 31
Sumele necheltuite din avansurile acordate se depun la casierie cel mai tirziu în cursul zilei lucrătoare înapoierii din delegație, în cazul avansurilor prevăzute la art. 29 lit. b) și e) sau în limita termenelor stabilite la art. 29 lit. a), c) și d), în cazul celorlalte avansuri.
ART. 32
Pentru acordarea avansurilor și justificarea acestora se folosește formularul "Ordin de deplasare" sau alte documente legale.
ART. 33
Evidenta avansurilor acordate și urmărirea justificarii lor la termenele stabilite se efectuează în cadrul compartimentului financiar-contabil al unităților.
ART. 34
Titularul de avans este obligat ca, în termenele stabilite pentru justificarea avansului, sa întocmească și sa depună, la compartimentul financiar-contabil al unității care i-a acordat avansul, decontul de cheltuieli în care înscrie toate documentele justificative și le anexează la acesta. Compartimentul financiar-contabil are obligația sa menționeze pe decont data primirii, care se considera data justificarii avansului.
ART. 35
La primirea decontului de cheltuieli, compartimentul financiar-contabil verifica legalitatea documentelor justificative anexate la decont, concordanta lor cu natura și destinația cheltuielilor pentru care s-a acordat avansul și respectarea termenului de justificare.
ART. 36
În cazul în care titularii de avansuri întocmesc și prezintă deconturi incomplete sau anexează la acestea documente nevalabile, avansurile se considera justificate numai cu valoarea documentelor valabile.
ART. 37
În cazul în care valoarea documentului de cheltuieli depășește avansul primit, decontul verificat de compartimentul financiar-contabil se preda la casierie pentru a efectua plata diferenței, după care titularul de avans semnează de primirea sumei.
ART. 38
Titularii de avans care nu depun în termen decontările pentru justificarea avansurilor, împreună cu documentele justificative, sau nu restituie în termen sumele rămase necheltuite, vor plati o penalizare de 0,50% asupra avansului primit sau asupra sumelor nerestituite în termen, după caz, pentru fiecare zi de intirziere.
În cazul în care decontarea cu intirziere a avansului se datorează unor cauze cum sînt: suspendarea circulației mijlocului de transport, îmbolnăvirea titularului de avans sau alte asemenea cazuri, conducătorul unității, pe baza propunerii făcute de conducătorul compartimentului cu atribuții financiar-contabile, va stabili ca nu este cazul sa se aplice penalizări de intirziere.
Penalizarea de 0,50% pe zi de intirziere se calculează și asupra sumelor primite drept avans, conform art. 29, în cazul în care acestea nu au fost restituite cel mai tirziu a doua zi de la data cînd titularul de avans a fost înștiințat ca deplasarea a fost revocată sau amînată.
În cazul în care, în urma verificării ulterioare a decontului de către organele de drept din unitate sau din afară, se constata diferențe de recuperat, penalizarea de 0,50% pe zi de intirziere se calculează asupra acestor diferențe din ziua aducerii la cunostinta celui în cauza și pînă în ziua achitării sumei, în afară de situația în care titularul de avans este de rea-credința, caz în care penalizarea se calculează din ziua în care a expirat termenul de depunere a decontului.
Suma percepută ca penalizare de intirziere nu va putea depăși debitul datorat.
Dacă titularul de avans nu a justificat avansul primit sau nu a depus sumele rămase necheltuite la termenele stabilite ori pînă la data întocmirii statului de retribuții, acestea, inclusiv penalizarea aferentă, se rețin din retributia titularului de avans, în condițiile stabilite de lege, pe baza dispoziției conducatorului compartimentului cu atribuții financiar-contabile.
ART. 39
Personalul din compartimentul financiar-contabil care nu aplica măsurile prevăzute de prezentul regulament privitor la justificarea avansurilor și restituirea sumelor necheltuite în termenele stabilite și nu verifica deconturile de cheltuieli ale titularilor de avans în termen de cel mult 7 zile de la primirea lor, răspunde disciplinar, administrativ sau penal, după caz, și material sau civil cînd s-au produs pagube.