Lexiroxi, la 10 February 2012 - 06:41 PM, a spus:
Daca in obiectele de activitate ale societatii se afla si acela privind cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, in opinia mea trebuia ca imobilul sa fie declarat la ONRC ca sediu social sau punct de lucru daca la achizitie avea aceasta destinatie. N-am inteles ce destinatie s-a stabilit la achizitie. Pe perioada in care a apartinut societatii, imobilul trebuia amortizat si trebuia declarat si platit impozitul pe cladire. Daca imobilul a fost achizitionat in scopul vanzarii, nu trebuia declarat la ONRC. Daca in cursul desfasurarii activitatii s-a schimbat destinatia, TVA-ulul dedus la achizitie trebuia ajustat-vezi exemplele din Normele CF. Deasemenea, la vanzare, in functie de regimul aplicat- in functie de vechimea imobilului, de modernizarile efectuate se stabileste daca se ajusteaza TVA-ul dedus la achizitie si modernizare si valoarea acestuia.
Consider ca gresiti in mai multe aspecte:
Nu numai ca societatea are acest obiect de activitate dar acesta este si cel pricipal si autorizat la ONRC.
Sediul social este cel de la care iti desfasori activitatea nu un poate fi un apartament gol. Daca fiscul sau garda doresc sa faca vreo inspectie si nu dau de nimeni pe acolo .... ce spun? - firma fantoma, firma inactiva etc. Din contra societatea are sediu social intr-o locatie care desi nu ii apartine ii ofera posibilitatea de asi verifica corespondenta, poate stabili o intalnire acolo... etc . In opinia mea societatea a procedat corect. Destinatia stabilita a fost vanzare sau inchiriere. In perioada in care a fost achizitionat imobilul se efectua taxarea inversa.
Impozitul s-a platit.
Mijloacele fixe trebuiesc amortizate incepand cu luna ulterioara punerii in functiune, lucru care nu s-a intamplat pentru ca apartamentul nu a fost folosit. Ulterior daca nu mai sunt folosite trebuiesc puse in conservare. Ajustarea se efectueaza in momentul in care mijlocul fix nu mai este folosit in scopul operatiunilor taxabile (lucru care nu s-a intamplat) nicidecum daca i se modifica destinatia initiala (poate fi inchiriat un an - cu tva- apoi stabilit sediul social acolo si nu ajustezi tva-ul).