Buna ziua, revin cu niste raspunsuri dupa multa vreme, imi pare rau ca nu am mai fost prezent sa particip la discutie mai devreme, zilele astea nu prea am fost online.
Legat de cum am facut in 2017, va marturisesc ca nici cele de la anaf caracal nu prea stiau cum sa ma indrume, eu apartin de admin fiscala olt. Ideea de a merge pe drepturi de autor a fost sugerata de un contabil care ofera consiliere freelancerilor. Am mers pe mana ei si am fost la caracal sa inregistrez contractul DDA.
Acolo cele de la anaf au fost luate prin surprindere pt ca nu se regasesc in fiecare zi cu astfel de situatii. Mi-au si spus, mai in gluma, mai in serios, ca doar ei si cu soldatii de la deveselu ce am avut astfel de cazuri (pe acolo prin zona e o baza militara americana infiintata de curand, pe langa orasul deveselu). In cele din urma, au convenit ca pot merge pe DDA, ma inregistrez cu 020 si platesc impozit lunar pana pe data de 25 ale lunii (exact cum a zis mgabi mai sus, chiar, multumesc mult pt raspuns)
Tatal meu mai tine evidente contabile la diverse firme, el stie cum sa depuna d112 si la CUI trecea CNPul meu. Nu este de meserie, insa asa a convenit impreuna cu cele de la anaf ca sa pot plati taxe. Lunar depunea d112, plateam impozitul si chiar imi spunea ca se vad platile in sistem (am si chitante). C-o fii bine, ca n-o fii, eu niste bani m-am straduit sa dau la stat, asa am fost instruit de la anaf, asa am facut. Mi-ar fii placut sa fi fost un sistem mai simplificat, insa exact cum a spus si doamna Otilia mai sus,
traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! :)
De anul acesta nu mai lucrez cu acel client, oricum contractul de DDA a expirat. Mi-am gasit alti clienti si am zis sa mai cer o parere cum ar trebui sa fac. As avea o nelamurire totusi, de curand am mai vb cu o contabila care mi-a spus ca un contract the DDA nu se poate infiinta daca eu obtin venit luna de luna. Cu alte cuvinte, acest tip de contract se face doar daca veniturile sunt ocazionale. La faza asta am ramas ca la dentist, pt ca eu stiam cu totul altceva. Dumneaei mi-a dat 2 link-uri in baza carora spune asta, vi le atasez si dvs aici -
http://www.mediafax....atesti-14590090
http://www.legi-inte...index.php?id=63
Pt primul link, chestia asta apare la dezavantaje, scris cu rosu. Chiar sunt curios sa aflu si parerea dvs despre asta, daca este adevarat sau nu. Mi-e greu sa cred ca daca obtii venituri lunare dintr-o activitate ce presupune DDA nu ai voie sa faci contract de DDA pt ca "iei bani prea des si nu te incadrezi, iti trebuie firma". Dumneaei m-a indrumat sa fac PFA ulterior.
=========
Un alt aspect ce as dori sa il mentionez este faptul ca si daca totusi m-as incadra la DDA, nu stiu cat de mult ma avantajeaza dpdv administrativ sa zicem. Lucrez lunar poate cu cate 10 clienti diferiti (pt unii scriu cateva articole si pa-pa la revedere), cum sa fac contract DDA cu fiecare pt o activitate de 1-2 ore o singura data pe luna? Plus de asta, nu toti vor sa faca un contract, sa-si dea date, etc. E ca si cum i-ai cere unui frizer sa faca contract cu fiecare client care ii intra in frizerie. E absurd. In 2017 am lucrat exclusiv pt un client, acum am mai multi si asa vreau sa ramana in continuare.
In acest context, ma gandesc ca ar fii mai ok sa imi fac un fel de PFA ceva, insa vreau sa ma opresc aici deocamdata cu mesajul pt ca oricum este prea lung deja. As vrea sa va multumesc anticipat inca o data Otiliei, mgabi si toti cei care contribuiti pe acest site pt ca ajuta enorm! Abia astept sa aflu si parerea dvs legata de aceste aspecte.
Aurelian