Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
SALARIUL MINIM PE 2006 = 370 LEI ?? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

SALARIUL MINIM PE 2006 = 370 LEI ??

403 replies to this topic

#101 cristimc28

Nou

• Members
  • Pip
  • 8 Postari:

Postat 01 June 2006 - 01:16 PM

Lorenzo sustine ca acele contracte colective pe unitate raman valabile in continuare. Nimic mai fals!
In legea contractelor colective se specifica clar ca acele contracte colective nu pot contine clauze inferioare contractelor la nivel superior (ramura, national). Deci, incepand cu 2 mai acele contracte la nivel de unitate sunt lovite de nulitate, iar administratorii firmelor pot fi sanctionati pt neindeplinirea prevederilor legii de intocmire a contractelor colective de munca si a codului muncii (Lorenzo, aici nu merge gargara cu vointa partilor). Deci trebuie intocmit un act aditional la contractul pe unitate care sa-l puna de acord cu cel la nivel national. Asta, bineninteles, daca contractul pe unitate are prevederi inferioare contractului national. Se specifica clar in Legea contractelor colective si in decizia curtii constitutionale care (atentie) are caracter de lege!

P.S. Si cei din Capital mint sau (mai degraba) sunt platiti sa minta, nu aduc in discutie toate aspectele legale (cele in favoarea salariatilor) si induc o stare de incertitudine cand legile sunt foarte clare si fara echivoc!

#102 john_m

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 34 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 01 June 2006 - 01:43 PM

Am fost astazi la ITM Arad si am inregistrat un contract de munca cu 330
si mi-au spus ca acesta este salariul minim pe economie.

#103 Otilia Alupei

Membru senior

• Nou venit
  • PipPipPipPipPipPip
  • 16663 Postari:

Postat 01 June 2006 - 01:52 PM

Na, ca sa vedeti...

cum zicea si septimiu, chiar ca a innebunit lupu'

#104 Septimiu

Peter Pan

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4882 Postari:
  • Interests:Nici unu - am o lene de ma doare !!!

Postat 01 June 2006 - 01:53 PM

eu am dus un stat azi cu saalriul minim si n-a zis nimeni nimik :shock:

#105 marinic

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 254 Postari:

Postat 01 June 2006 - 02:15 PM

Controversata problema. Eu tocmai ce am sunat la firma care se ocupa de programul de salarii, pentru modificarea programului in ceea ce priveste calculul CAS-ului pentru concedii medicale, si mi-au spus ca nu se modifica nimic, deoarece nu a fost ordonanta sau hotarare de guvern si ei au un raspuns oficial, nu va inchipuiti ca mi l-au dat si mie. Nici nu stiu ce sa mai cred, e vorba de o firma destul de mare, cu un intreg departament juridic. Numai la noi poate sa fie varza asta! :shock:

#106 dmldone

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 262 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 01 June 2006 - 02:31 PM

eu am facut statele cu 370 ron pe mai, sper ca nu o sa ma puna sa fac rectificative pentru perioada anterioara.

#107 jean_bill

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 01 June 2006 - 03:45 PM

eu am angajat astazi cu 165 Ron pentru 1/2 norma si a mers.

#108 IULIANA1207

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 755 Postari:

Postat 01 June 2006 - 04:15 PM

Sunt cateva mesaje clare si documentate, nu pricep de ce se mai continua o controversa, practic, inexistenta! Salariul minim ESTE 370 in mod LEGAL si OBLIGATORIU! motivul pt care nu se modifca modul de calcul al diverselor cote in care intervine in algoritm sal minim este ca legea prevede in mod clar ca in respectivele cazuri se foloseste valoarea sal min prevazut prin HG( ma refer la conc medicale, CAS, somaj si alte chestii pe care nu le stiu). Acum 2 ani am avut un litigiu similar pe seama unui sal minim prevazut in CCM pe ramura mea si justitia a dat dreptate ITM, clar si argumentat! De atunci m/am invatat minte si consult de fiecare data MOF partea V. In aceeasi gama de controverse se poate intra daca va ganditi la hotararile Consiliilor Locale care au forta de lege in comunitatile respective, chiar daca nu sunt publicate in MOF I si contrazic prevederi din Legi, HG, etc( vezi sistemul de taxe si impozite).
iuliana

#109 dexter

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 228 Postari:

Postat 01 June 2006 - 06:06 PM

ITM Timis: salariul minim pe economie= 330 ron!
370 ron pentru cei afiliati la sindicatele care sunt parte a CC de munca la nivel de economie! :roll:

#110 cristina tone

Nou

• Members
  • Pip
  • 8 Postari:

Postat 01 June 2006 - 06:12 PM

buna ziua !
eu am fost azi la ITM si 3 inspectoare mi-au spus clar ca pentru orice firma chiar si cu un angajat trebuie marit salariu la 370 , facand decizia cu 1 mai.

#111 resurse

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 01 June 2006 - 07:42 PM

avem o legislatie gandita crosetat ...inca o data ..se da dovada de legislatie incalcita , interpretabila aiurit, pusa in practica de niste netoti fara informatii bine precizate si aduse la cunostinta ANGAJATORILOR !! sau chiar a omului de rand si o birocratie crasa.

la BUCURESTI, fiecare inspector are o parere a lui, merge si cu sau nu merge cu 370-ul, niste "neinformati" care nu primesc state de frica sa nu greseasca ei si daca le dai dovada ca tu cunosti muuuult mai bine "legea" te iau de sus si te poftesc afara :D

hotararea intarziata de guv ...altii care habar n-au ce se intampla in luna februarie...

se repeta istoria (deja vu cu 2005 ccm cu 330 si hot de guv !!! atentie apare abia dupa 12 luni :)) )

concluzie...mai bine cu 01.05 indiferent de nr de angajati - 370 pt linistea si bunul mers al lucrurilor.. :(

#112 nicole33

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1373 Postari:

Postat 01 June 2006 - 11:18 PM

resurse a spus:

avem o legislatie gandita crosetat ...inca o data ..se da dovada de legislatie incalcita , interpretabila aiurit, pusa in practica de niste netoti fara informatii bine precizate si aduse la cunostinta ANGAJATORILOR !! sau chiar a omului de rand si o birocratie crasa.

la BUCURESTI, fiecare inspector are o parere a lui, merge si cu sau nu merge cu 370-ul, niste "neinformati" care nu primesc state de frica sa nu greseasca ei si daca le dai dovada ca tu cunosti muuuult mai bine "legea" te iau de sus si te poftesc afara :D

hotararea intarziata de guv ...altii care habar n-au ce se intampla in luna februarie...

se repeta istoria (deja vu cu 2005 ccm cu 330 si hot de guv !!! atentie apare abia dupa 12 luni :)) )

concluzie...mai bine cu 01.05 indiferent de nr de angajati - 370 pt linistea si bunul mers al lucrurilor.. :(
am patit exact acelasi lucru la itm buc. am ramas cu un singur stat pe apr. pe care nu mi l-a vizat si m-a somat sa-l refac pt. 370/93 (mentionez ca am doar 2 salariati cu timp partial de 2 ore)
obs. acea hotarare de guvern cu 330 a aparut in dec. 2005 (deci dupa mai multe luni) dar stabilea salariul minim garantat in plata pt. anul 2006 si nu pt. 2005, deci nu vad legatura cu CCM la nivel national.

#113 ALEXIM

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 02 June 2006 - 08:32 AM

Am citit tot ceea ce s-a scris legat de acest subiect. Eu am fost la ITM ieri si am depus deciziile de marire a salariului la 370 lei.
Cei care au contracte colective de munca depun deciziile incepand cu 01.04.2006, iar ceilalti cu contracte individuale de munca depun deciziile incepand cu 01.05.2006.
Nu stiu cum este in alte judete dar in Bucuresti inspectoarea de care apartin a explicat clar.

#114 auras

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 02 June 2006 - 09:13 AM

stimati colegi,
Atentie la textul actului aditional
Salariul minim se mentine de 330 lei .
Pentru acele societati care au CCM si SUNT AFILIATE unui for sindical(deci recunosc prin acte semnata afilierea, platesc cotizatie, et...) salariul este 370.
este vorba de marile confederatii sindicale(invatamant, siderurgie, etc)
In CCM la noi la societate am specificat clar ca avem incheiat contract colectiv ca fiind legea partilor si ca nu sunscriem la CCM la nivel national.
In actul aditional publicat in MO(partea V) se specifica clar cine trebuie sa mareasca minimul la 370.
Ca idee, s-a facut prea multa valva pe subiect in presa, eu nu cunosc firme private care au subscris CCM la nivel national(poate doar cei gen MITTAL); verificati daca aveti acsa ceva, adica afilierea. De obicei firmele privatr cu activitate nosmala, fara a avea sindicate extrem de puternice, nu sunt afiliate, se fac multe documente in acest sens si Confederatiile sindicale nu lucreaza prin reprezentantii salariatilor.
Noi avem 500 salariati si inca nu avem sindicat, treaba insa merge bine, reprezentantii salariatilor suntsuficienti
daca gasesc textul actului Aditional, asa cum a fost publicat in MO, vi-l trimit
Salutari!

#115 editor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 02 June 2006 - 12:16 PM

CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ nr. 20.01 din 31 ianuarie 2005 UNIC LA NIVEL NAȚIONAL PE ANII 2005-2006
încheiat conform art. 10 și 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005

Art. 2
(1)Contractul colectiv de muncă unic la nivel național cuprinde drepturile și obligațiile patronilor*) și ale salariaților cu privire la condițiile generale de muncă.
Art. 39
3)Salariul de bază minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, în medie, este de 3.300.000 lei, adică 19.412 lei/oră, începând cu 1 ianuarie 2005.

HOTĂRÂRE nr. 2346 din 14 decembrie 2004 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 159 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Începând cu data de 1 ianuarie 2005, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3.100.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 171,333 ore în medie pe lună în anul 2005, reprezentând 18.093,40 lei/

Asta a fost si anul trecut situatia, si eu personal nu am facut nimic si nici nu am patit nimic, dar asta nu inseamna desigur ca am facut bine. Ma mai gandesc, mersi ca mi-ati atras atentia !

Inclin sa dau dreptate colegilor care sustin obligativitatea respectarii contractului colectiv unic la nivel national, daca cititi legea 130/1996, Codul muncii, CCM la niv. national veti vedea ca este fundamentata argumentatia.

[/b]

#116 editor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 02 June 2006 - 12:17 PM

CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ nr. 20.01 din 31 ianuarie 2005 UNIC LA NIVEL NAȚIONAL PE ANII 2005-2006
încheiat conform art. 10 și 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005

Art. 2
(1)Contractul colectiv de muncă unic la nivel național cuprinde drepturile și obligațiile patronilor*) și ale salariaților cu privire la condițiile generale de muncă.
Art. 39
3)Salariul de bază minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, în medie, este de 3.300.000 lei, adică 19.412 lei/oră, începând cu 1 ianuarie 2005.

HOTĂRÂRE nr. 2346 din 14 decembrie 2004 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 159 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1
Începând cu data de 1 ianuarie 2005, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 3.100.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 171,333 ore în medie pe lună în anul 2005, reprezentând 18.093,40 lei/

Asta a fost si anul trecut situatia, si eu personal nu am facut nimic si nici nu am patit nimic, dar asta nu inseamna desigur ca am facut bine. Ma mai gandesc, mersi ca mi-ati atras atentia !

Inclin sa dau dreptate colegilor care sustin obligativitatea respectarii contractului colectiv unic la nivel national, daca cititi legea 130/1996, Codul muncii, CCM la niv. national veti vedea ca este fundamentata argumentatia.

[/b]

#117 medal

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:
  • Interests:lupta prin jungla fiscalitatii

Postat 02 June 2006 - 12:28 PM

INTREBAREA PUSA SI RASPUNSUL PE CARE L-AM PRIMIT

----- Original Message -----
From: ..................
To: dmssif@hotmail.com
Sent: Tuesday, May 30, 2006 11:54 AM
Subject: intrebare

Va rog sa-mi spuneti daca o firma care are inregistrat contractul colectiv de munca la dvs. pentru 2005-20.2006 si care expira la data de 19.09.2006 trebuie sa inregistreze la institutia dvs. actul aditional pentru majorarea salariului minim la nivel national la 370RON. Si daca da incepand cu ce data? La data intrarii in vigoare a noi legi sau de la data cand va expira contractul, si anume de la 01.09.2006. caci luna fiscala nu poate fi fractionata?

Va multumesc,

Buna ziua. Potrivit actului aditional la contractul colectiv de munca unic la nivel national 2005-2006 care a aparut in luna mai 2006 va facem cunoscut urmatoarele:firma dumneavostra trebuie sa faca modificarea salariului minim brut pe societate incepand cu 1.05.2006 , si nu cu data incheierii unui nou contract colectiv de munca respectiv in luna septembrie 2006. In actul aditional se specifica ca prevederile acestuia intra in vigoare incepand cu 1.04.2006, dar tinand cont de faptul ca situatiile salariale sau inchis acest lucru nu mai este posibil, dar se poate cu luna mai, pentru ca luna mai nu s-a incheiat incheiat inca din punct de vedere fiscal.

Va multumesc.

Cristina Comsa - Consilier Juridic

#118 Ravali

Nou

• Members
  • Pip
  • 4 Postari:
  • Interests:economice

Postat 02 June 2006 - 12:35 PM

Este diferenta intre salariul mimin brut pe tara si venitul minim garantat .
Eu am intrebat la ITM si m-i s-a spus de 370 ron , cu toate ca sunt o microintreprindere...
:cry:

#119 torok mihaiela

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 65 Postari:

Postat 02 June 2006 - 03:15 PM

la ITM MURES
In lipsa unei hotarrari de guvern s-a comunicat urmatoarele
salariul minim garantat 330 ron
salariul minim negociat ( pentru cei cu peste 21 angajati) 370 ron

#120 corina 12

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 02 June 2006 - 03:40 PM

pana la urma cat este salariul minim?

daca s-a aprobat contractul colectiv de munca la nivel national si acolo este salariul minim, trebuie respectat de toate societatile. anul trecut am aflat si eu lucrul acesta.

deci MO 7 p. a V-a cuprinde contractul colectiv de munca la nivel national?

Similar Topics Collapse

113 useri citesc topicul

0 membri, 113 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL