Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Baza calcul concediu medical - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Baza calcul concediu medical

11 replies to this topic

#1 Anca_ro

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 31 January 2007 - 12:31 PM

Buna ziua!
Va rog mult sa ma ajutati pentru a putea depune corect declaratiile
In legatura cu baza de calcul a concediului medical.
Avem un angajat care in:
decembrie 2006 - 8 zile concediu de odihna - 10 zile concediu medical
noiembrie 2006 - 13 zile lucratoare - 9 zile concediu medical
octombrie 2006 - 22 zile lucratoare
septembrie 2006 - 21 zile lucratoare
august 2006 - 23 zile lucratoare
iulie 2006 -21 zile lucratoare
(iunie 2006 - 22 zile lucratoare )
in luna ianuarie a intrat din nou in concediu medical din 3 ianuarie
- 16 ianuarie 2007 initial + continuare, cum fac media la baza de
calcul?
8+13+22+21+23+21= 108 ( + 22) sau mai adaug si luna iunie
331+377+420+420+420+420= 2388 (+ 420)
va rog mult sa ma ajutati ca sa pot depune declaratiile corect. :lostit (13):

VA multumesc mult mult.

p.s: din 1 ianuarie 2007 contributie angajat 6,5 %,
contributie angajator 6 %,
fond concedii medicale 0,85 %

#2 BANKER

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:
  • Interests:Ajuta-te singur, pentru a putea ajuta pe ceilalti...

Postat 31 January 2007 - 09:19 PM

Norme privind aplicarea prevederilor Ordonantei 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari de sanatate

ART. 13 Stagiul de cotizare

Exemplul nr. 2 - situație în care nu există 6 luni integrale de stagiu de cotizare -
numărul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferența este de 15 zile.
În acest exemplu, pentru a completa stagiul de cotizare necesar de 126 de zile se iau
în calcul 15 zile de stagiu de cotizare din lunile 7 - 12 (5 zile din luna 7, respectiv 10
zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de cotizare necesar pentru deschiderea
drepturilor.

In MO nr. 958 din data de 28 Nov 2006 a fost publicata OUG nr. 91/2006 privind unele măsuri referitoare la asigurările sociale de stat și asigurările sociale de sănătate
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția pentru concedii și indemnizații.
................................................................................
.....................................
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuția, cu respectarea prevederilor alin.

Sper sa-ti fie de folos!

Ajuta-te singur, pentru a putea ajuta pe ceilalti...

#3 Florian2005

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 392 Postari:

Postat 01 February 2007 - 08:39 PM

[quote name='BANKER' date='Jan 31 2007, 09:19 PM' post='119220']
Norme privind aplicarea prevederilor Ordonantei 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari de sanatate

ART. 13 Stagiul de cotizare

Exemplul nr. 2 - situație în care nu există 6 luni integrale de stagiu de cotizare -
numărul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferența este de 15 zile.
În acest exemplu, pentru a completa stagiul de cotizare necesar de 126 de zile se iau
în calcul 15 zile de stagiu de cotizare din lunile 7 - 12 (5 zile din luna 7, respectiv 10
zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de cotizare necesar pentru deschiderea
drepturilor.
Citat din OUG 158/2005:
"Art. 7. – Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.” (modificat cu legea nr. 399/2006).
Din pct. de vedere al citatului de mai sus exemplele din norme sunt desuete!

#4 dsc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 49 Postari:

Postat 03 February 2007 - 09:07 AM

Am urmatorul caz:
O angajata a fost in concediu pt cresterea copilului pana in data de 15.09.2006., din 16.09.2006 fiind reangajata.In luna ianuarie are concediu medical pt toata luna.
Din 16.09.2006 a realizat urmatoarele venituri:
Septembrie 10 zile 176 ron
Octombrie 22 zile 370 ron
Noiembrie 22 zile 370 ron
Decembrie 18 zile 409 ron
Intrebarea ar fi daca baza de calcul a indemnizatiei se stabileste pe baza acestor venituri sau se ia in considerare si indemnizatia pe care a primit-o in timpul concediului pt. cresterea copilului ?

#5 HERA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 96 Postari:

Postat 03 February 2007 - 11:47 AM

ART. 12
(4) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile si de indemnizatiile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;

Asa ca se iau in calcul pentru stagiul de cotizare si concediile medicale.
Daca era in concediu fara plata,invoiri sau nemotivate trebuie completate zilele lipsa din lunile iunie...

#6 Cotuna

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 26 Postari:

Postat 09 February 2007 - 05:19 PM

Vezi postareaHERA, la Feb 3 2007, 11:47 AM, a spus:

ART. 12
(4) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile si de indemnizatiile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005;

Asa ca se iau in calcul pentru stagiul de cotizare si concediile medicale.
Daca era in concediu fara plata,invoiri sau nemotivate trebuie completate zilele lipsa din lunile iunie...

Este adevarat ca se asimileaza stagiului de cotizare perioadele in care asiguratul a beneficiat de concedii si indemnizatii , dar, in cazul in care angajatul a avut in ultimele 6 luni nemotivate sau invoiri nu trebuie sa-i completezi cu zilele din lunile anterioare.
Verifici prima data daca indeplineste conditiile pentru stagiu de cotizare (acum de 1 luna in ultimele 12 luni sau venitul din prima luna de activitate ) iar baza de calcul este media veniturilor din ultimele 6 luni si atat.

#7 vmb

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 17 February 2007 - 06:20 PM

Eu iau pur si simplu venitul brut din ultimele 6 luni indiferent daca a avut sau nu cm in aceste luni. ganditi-va ca daca el vine de la alta firma eu nu am de unde sa stiu ca venitul lui brut ava in componenta si zile de concediu medical deci consider venitul brut ca baza de calcul pentru cm-ul ce tb platit

#8 leila

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 173 Postari:

Postat 19 February 2007 - 07:48 PM

eu am urmatoarea situatie: angajat din decembrie 2006, lucrat in dec 2006 si ian 2007, are conediu medical in februarie 2007, nu a mai lucrat in ultimele 12 luni, decat cele mentionate mai sus, cum obtin baza de calcul? Alta situatie: CM in febr 2007, a lucrat in firma mea nov 2006. dec 2006 si ian 2006, are vreo trei luni inainte nelucrate, ca sa obtin 6 luni de cotizare trebuie sa-l trimit la firma unde a lucrat sa-mi aduca adeverinta?

#9 flores

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 63 Postari:

Postat 20 February 2007 - 01:26 PM

io zic , salariatul indeplineste conditia - are stagiul de cotizare de minim 1 luna, si stagiul de cotizare de 6 luni il stabilesti in functie de adeverinta pe care o aduce de la ultimul angajator.... daca nu a mai lucrat anterior constitui stagiul de cotizare din lunile lucrate la societatea ta.

Problema mea este asta: salariat angajat in 10.01.2007 (in ultimele 12 luni n-a lucrat ). Primul concediu medical este din 12.02.2007 - urgenta medico-chirurgicala- 100%... iar al doilea este dat in continuare dar cu 75%. :lostit (13): Zau daca stiu cum sa procedez!

#10 florimanea

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 126 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 28 February 2007 - 12:03 PM

Vezi postareaflores, la Feb 20 2007, 11:26 AM, a spus:

io zic , salariatul indeplineste conditia - are stagiul de cotizare de minim 1 luna, si stagiul de cotizare de 6 luni il stabilesti in functie de adeverinta pe care o aduce de la ultimul angajator.... daca nu a mai lucrat anterior constitui stagiul de cotizare din lunile lucrate la societatea ta.

Problema mea este asta: salariat angajat in 10.01.2007 (in ultimele 12 luni n-a lucrat ). Primul concediu medical este din 12.02.2007 - urgenta medico-chirurgicala- 100%... iar al doilea este dat in continuare dar cu 75%. :lostit (13): Zau daca stiu cum sa procedez!

Pai eu zic ca avand in vedere ca stagiul minim de cotizare este 1 luna in ultimile 12, el indeplineste conditia pt acordarea indemniztatiei...si apoi chiar daca nu avea stagiu indeplinit, fiind urgenta tot treb sa-l platesti. In ceea ce priveste calclulul pr zis, consider ca tre sa iei ca baza de calcul exact per lucrata ...
"Invatatura iti da lumina dar nu te inalti decat prin caracter"

#11 anaderol

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 190 Postari:

Postat 28 February 2007 - 12:15 PM

daca CM e in continuare se ia baza de calcul de la deschiderea dreptului , in acest caz brutul din contractul individual de munca....concediu in continuare are cod de indemnizatie 01 (boala obisnuita) si codul de diagnostic este identic cu cel de la concediu initial .....

#12 cgh

Nou

• Members
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 11 March 2007 - 09:01 PM

Pentru un angajat care a lucrat 7 zile in viata lui , isi rupe piciorul acasa, intra in medical 3 luni la rand, nu primeste cod 01 si nici din cele din lista magica, este clar (?) ca nu beneficiaza de prestatii (...).
Va rog daca se poate, cum se procedeaza cu declaratiile la cas si cass :
-la casa de pensii, programul calculeaza 9,5% din sal min pe economie (390); de unde ii iau pentru a-i vira daca angajatul are 0?
-la casa de asig pt. sanatate la declaratie sectiunea concedii medicale imi da eroare daca bag suma 0
nu stiu cum sa procedez!

Similar Topics Collapse

16 useri citesc topicul

0 membri, 16 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL