Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Calcul TVA achizitii intracomunitare - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 5

Salt la continut

Calcul TVA achizitii intracomunitare

101 replies to this topic

#81 Gabriella_z

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 30 May 2008 - 03:39 PM

sdnr, ai dreptate. Am cautat peste tot si nu am gasit decat despre cod valid de tva la livrari intracomunitare (clientul trebuie sa aiba cod valid de tva, daca nu are se factureaza cu tva) nu si la achizitii (in cazul furnizorilor nu).

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 November 2008 - 01:35 PM

#82 dudemeister

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 31 May 2008 - 05:05 PM

:thumbup:
http://www.conta.ro/forum/index.php?showto...mp;#entry173838
am si eu o intrebare legata de subiect. eu am firma platitoare de TVA si vreau sa cumpar o masina SH de la o firma neplatitoare de TVA care a adus masina din Germania. eu primesc factura de la firma respectiva, dar intrebarea mea este, mai pot recupera TVA la valoarea facturii respective? treaba e destul de urgenta...deci daca ma poate ajuta cineva...

#83 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 31 May 2008 - 05:38 PM

nu puteti recuperi TVA la o factura la care nu este specificat TVA-ul. daca este firma neplatitoare de TVA, atunci nu aveti TVA de platit, respectiv de recuperat la acea valoare.
Bea

#84 dudemeister

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 01 June 2008 - 08:25 AM

am inteles, multumesc.

#85 mihael@

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 88 Postari:

Postat 04 June 2008 - 09:36 AM

Buna,
am o problema cu o AIC, am factura, delivery note, dar nu am documente de transport deoarece bunul a fost adus de un salariat in geanta.
Din cate stiu eu, daca nu poti dovedi transportul, (am doar un mail in care scrie acest lucru), nu am dreptul la taxare inversa. in acest caz cum inregistrez factura? Ce se intampla cu TVA care ar fi trebuit sa-l trec la colectat si dedus? Trebuie sa-l platesc? sau inregistrez totul pe cheltuiala (TVA nu apare pe factura) si gata?

Multumesc anticipat

Chiar nimeni nu stie?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 27 November 2008 - 02:03 PM

#86 adrianan

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 07 June 2008 - 09:53 AM

Firma A din Romania face AIC de bunuri de la firma B din Austria.
Pentru aceste bunuri, firma A achizitioneaza din Romania si lipeste (in Romania) etichete pe aceste bunuri si apoi le vinde in Romania.
Se doreste facturarea acestor cheltuieli catre firma B.
Cum se face factura , cu TVA sau fara TVA ? :thumbup: :smile: :sad:

#87 mona_99

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 07 June 2008 - 10:02 AM

Buna , datorita faptului ca nu este o LIC ( este o livrare locala) parerea mea e ca factura va fi cu TVA.

#88 roxanici

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 10 June 2008 - 04:53 PM

buna ziua
Ma confrunt cu o problema ,Am livrat beton catre o firma franceza de constructii care a efectuat niste lucrari la un supermarket in Romania
Am intocmit factura si am expediat-o in Franta .Am primit banii in cont. Am solicitat rambursare de TVA si mi s-a spus ca nu e corect deoarece livrarea a avut loc in Romania .
DAr firma careia i-am livrat marfa nu are nici un punct de luvcru in Romania si bineinteles dupa ce si-a terminat treaba a si plecat
voi ce ma sfatuiti?

#89 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 10 June 2008 - 05:23 PM

este corecta decizia celor de finante intrucat marfa nu a parasit teritoriul Romaniei, deci este considerata vanzare normala(se aplica TVA 19%, nu se face taxare inversa). in codul fiscal se precizeaza acest lucru.
Madalina

#90 roxanici

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 10 June 2008 - 06:33 PM

eu nu inteleg de ce .
firma franceza are cod de inregistrare in fr si nu are nici un punct de lucru aici
a executat o lucrare de constructii aici la o firma care este tot franceza
eu am solicitat cod de inregistrare tva si am primit . normal ca betonul nu poate parasi tara si apoi sa il aduca ei inapoi

ce intelegi prin vanzare normala?
daca firma nu e din romania si nu are deschise conturi si eu fac invoice in euro si incasez in euro e normal ?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 16 October 2009 - 10:55 PM

#91 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 11 June 2008 - 08:21 AM

Vezi postarearoxanici, la Jun 10 2008, 07:51 PM, a spus:

ce intelegi prin vanzare normala?
daca marfa nu paraseste teritoriul Romaniei operatiunea este asimilata unei vanzari interne. Cum ai factura daca ai vinde unui client intern? Cu TVA 19%. Asta am vrut sa spun prin ''vz normala''

Vezi postarearoxanici, la Jun 10 2008, 07:51 PM, a spus:

daca firma nu e din romania si nu are deschise conturi si eu fac invoice in euro si incasez in euro e normal ?
da, este normal, dar valoarea taxei trebuie evidentiata si in lei. sau, poti factura in lei cu precizarea cursului euro folosit.
Madalina

#92 noxx

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 12 August 2008 - 09:39 PM

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Cumpar produse din Germania, ei emit factura fara TVA si le livreaza prin curier cu plata ramburs. Eu platesc curierului din Romania suma de pe factura de vanzare din Germania care include taxe de transport si de curierat in lei. Sunt obligat sa platesc TVA unitatii vamale? Adaug TVA la introducerea in contabilitate a facturilor din Germania sau platesc un singur TVA la vanzarea produselor in Romania catre Administratia Financiara?
Multumesc mult.

Cu stima

#93 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 13 August 2008 - 01:53 PM

Nu platesti nimic la vama .Banuiesc ca esti platitor de TVA, de aceeia ai fct. din Germania fara TVA.
Vei plati TVA in momentul vanzarii.
Atentie la decl. de TVA !

#94 noxx

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 14 August 2008 - 07:12 AM

Multumesc pentru raspunsul prompt.
Da, sunt platitor de TVA. Facturile germane fara tva le introduc asa cum sunt in contabilitate. TVA-ul il adaug la pretul de vanzare. Declaratia de TVA contine tot TVA-ul adaugat la vanzare.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 May 2009 - 07:54 PM

#95 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 14 August 2008 - 12:43 PM

Eu ma refer la completarea decl. la achizitii UE,nu la vanzare unde e clar .
La achizitii marfa se face taxare inversa adica daca fct =100 euro,
371-401 =100 Eur(val fct Germania)
4427 -4426= 19 Eur(il calculezi tu)

#96 Elena Pana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 279 Postari:

Postat 14 August 2008 - 06:50 PM

Am o mare nedumerire!!..v-as fi foarte recunoscatoare pentru sfaturi.

In lunile mai si iunie a.c. o societate a platit avansuri pentru marfuri catre o firma din Austria. Am aplicat taxare inversa pt avansurile platite, am raportat in deconturile de TVA ale lunilor respective si implicit in declaratia 390 VIES a trim II 2008.

In luna iulie, a ajuns si marfa...dar culmea!... Marfa a venit cu vaporul din Brazilia! ...in Vama Constanta s-a intocmit DVI, care cuprinde urmatoarele:
1. Exportator: firma din Austria
2. Importator : firma din Romania,
3. Tara de origine: Brazilia, transport din Brazilia in Romania
4. Documente justificative: factura de la firma din Austria si CMR Brazilia-Romania

Marfa a fost vamuita, iar firma din Romania a platit TVA in vama.
Dupa mine, importatorul este firma austriaca..dar..intru-cat nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, obligata la plata TVA este firma din Romania..nu?
Ce-ar trebui sa fac eu acum????? Stornez taxarea inversa......fac rectificativ la 390 si corectare erori la 300? Voi cum interpretati speta?

Va rog din suflet, dati-mi sfaturi!
Multumesc anticipat
elenacca

#97 OANA20

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 23 October 2008 - 08:30 AM

DACA O FIRMA DIN ROMANIA, PLATITOARE DE TVA, ACHIZITIONEAZA UN MIJLOC DE TRANSPORT DE LA O PERSOANA FIZICA DIN GERMANIA, CUM SE FACE INREGISTRAREA CONTABILA, LA FIRMA CUMPARATOARE?

#98 Gabriella_z

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 05 November 2008 - 12:43 AM

Vezi postareaadrianan, la Jun 7 2008, 09:53 AM, a spus:

Firma A din Romania face AIC de bunuri de la firma B din Austria.
Pentru aceste bunuri, firma A achizitioneaza din Romania si lipeste (in Romania) etichete pe aceste bunuri si apoi le vinde in Romania.
Se doreste facturarea acestor cheltuieli catre firma B.
Cum se face factura , cu TVA sau fara TVA ? :thumbup: :tongue: :tongue:

Firma A ACHIZITIONEAZA intracomunitar, deci devine proprietara bunurilor, le face ceva si le vinde mai departe in Romania. Nu inteleg de ce factureaza aceste cheltuieli catre firma B? Aceste cheltuieli le recupereaza din pretul de vanzare din Romania.
Numai daca NU este ACHIZITIE intracomunitara (NON TRANSFER), dar atunci este alta poveste.

#99 Violeta Tihon

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 248 Postari:

Postat 10 November 2008 - 11:51 PM

Desi inainte de a intreba am incercat sa ma documentez cat mai mult, am totusi multe lucruri nelamurite, printre care:
O persoana juridica neplatitoare de TVA (firma din Romania) intentioneaza sa achizitioneze marfa din Danemarca (firma platitoare de TVA).Sfatul meu a fost ca SC din Romania sa se inregistreze ca platitor de TVA cf. OMFP 2224/2006, completand declaratia 091. La fisc i s-a cerut o factura proforma de la furnizorul danez. Si aici a intervenit una din probelemele mele: trebuia sa-l las sa deruleze operatiuni pana la 10000 euro mai intai si apoi sa se inregistreze ca platitor de TVA in sensul art 153^1? In situatia in care obtine un cod de platitor de TVA pentru achizitii intracomunitare, privitor la TVA operatiunea este ca taxarea inversa?
In ultimul numar din Revista Conta am citit ceva care m-a derutat si anume ca firma din Romania in situatia prezentata de mine plateste TVA-ul. Si aici mi s-a parut ca nimic din ce am citit pana atunci nu am interpretat bine.
Sa nu se declare platitor de TVA nu ar fi dupa parerea mea o solutie buna nici pentru cel din Danemarca.
Daca aveti mai multa experienta in activitati de genul asta mi-ar prinde bine un sfat al vostru.
Va multumesc.

#100 nicoroxx

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 12 May 2011 - 08:11 PM

Vezi postareaElena Pana, la 14 August 2008 - 06:50 PM, a spus:

Am o mare nedumerire!!..v-as fi foarte recunoscatoare pentru sfaturi.

In lunile mai si iunie a.c. o societate a platit avansuri pentru marfuri catre o firma din Austria. Am aplicat taxare inversa pt avansurile platite, am raportat in deconturile de TVA ale lunilor respective si implicit in declaratia 390 VIES a trim II 2008.

In luna iulie, a ajuns si marfa...dar culmea!... Marfa a venit cu vaporul din Brazilia! ...in Vama Constanta s-a intocmit DVI, care cuprinde urmatoarele:
1. Exportator: firma din Austria
2. Importator : firma din Romania,
3. Tara de origine: Brazilia, transport din Brazilia in Romania
4. Documente justificative: factura de la firma din Austria si CMR Brazilia-Romania

Marfa a fost vamuita, iar firma din Romania a platit TVA in vama.
Dupa mine, importatorul este firma austriaca..dar..intru-cat nu este inregistrata in scopuri de TVA in Romania, obligata la plata TVA este firma din Romania..nu?
Ce-ar trebui sa fac eu acum????? Stornez taxarea inversa......fac rectificativ la 390 si corectare erori la 300? Voi cum interpretati speta?

Va rog din suflet, dati-mi sfaturi!
Multumesc anticipat

Cu aceeasi situatie ma confrunt si eu.

Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns.

Multumesc anticipat.

Similar Topics Collapse

11 useri citesc topicul

0 membri, 11 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL