Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ambalarea zaharului in pliculete productie sau comert ? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut


ambalarea zaharului in pliculete productie sau comert ?

20 replies to this topic

Poll: ambalarea zaharului in pliculete este comert ?

Nu puteti vedea rezultatele acestui sondaj, pana cand nu votati . Va rugam sa va logati si sa va exprimati votul dvs. pentru a vedea rezultatele acestui sondaj.
Voteaza Vizitatorii nu pot vota

#1 handi

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 29 Postari:
  • Location:deva
  • Interests:contabilitate

Postat 25 February 2005 - 06:36 AM

ambalarea zaharului in pliculete de 5 grame trebuie contabilizata ca productie sau comert ?

cum este defininita productia. ce inseamna productie ? unde (in ce lege) este definit termenul de productie ?

Va multumesc



#2 tony

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 471 Postari:

Postat 25 February 2005 - 09:52 AM

este comert....tu nu ai acolo cheltuieli cu materiile prime si materialele.....nu produci nimik...nici macar ambalajele pt pliculete....vinzi pur si simplu 5g zahar cu ambalaj......le pui impreuna si le vinzi drept zahar la pliculete si mai pui si sa zicem 10% profit...care-ti acopera tie manopera si alte cheltuieli....
presupun ca zaharul si ambalajele tu le bagi pe marfa....si nu pe materii prime...de fapt zaharul pe marfa....ambalajele pe consumabile...sau pe ce le-oi baga tu
asta este parerea mea




#3 handi

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 29 Postari:
  • Location:deva
  • Interests:contabilitate

Postat 25 February 2005 - 10:08 AM

multumesc asa vad si eu problema. nu vad nici o diferenta intre o "alimentara" care cumpara zahar la sac si-l vinde in pungi de 1 kg



#4 tony

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 471 Postari:

Postat 25 February 2005 - 10:20 AM

cam asa ceva....dar mai cere si alte pareri



#5 jennyi

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 49 Postari:
  • Location:Bucuresti

Postat 25 February 2005 - 08:25 PM

Eu nu cred ca este comert.Este productie sau prestari servicii.Se produce o "prelucrare".Trebuie sa ai un muncitor care sa cintareasca zaharul,sa lipeasca plicurile...



#6 tony

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 471 Postari:

Postat 01 March 2005 - 01:25 PM

si daca ai un vanzator la minimarketul din colt care iti pune intr-o puna 200gr zahar si iti leaga punga la gura...si ti-o pune si intr-o plasa....si iti mai spune si buna ziua in aceeasi bani tot prestare de servicii se numeste?...sau vanzare de marfa?



#7 aldea_ionela

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 01 March 2005 - 10:20 PM

Eu cred ca este comert, pentru ca nu are loc nici o "prelucrare"! PRELUCRAREA = modificarea formei, dimensiunilor, structurii unui material, pentru a obtine un produs cu anumite calitati!

Sunt de acceasi parere cu Tony!
yoni



#8 adi_b

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 03 March 2005 - 02:12 PM

O abordare sumara te duce cu gandul la:
1. O linie de ambalare-etichetare a materialelor
2. Gestiune de materiale:
- materii prime sau materiale (zahar neambalat)
- materiale pt ambalat (pliculete, pungulite, etc.)
3. Productie in curs de executie - zahar in curs de ambalare
4. Perisabilitati, inevitabile in procesul de ambalare
5. Receptia produsului finit la gestiunea de produse finite (zahar ambalat)
6. Cheltuieli variabile (curent electric, salarii in acord, etc.)
Etc.
E clar ca-i productie!



#9 floris

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 1376 Postari:
  • Gender:Female
  • Location:bucuresti

Postat 03 March 2005 - 07:52 PM

adi_b a spus:

Productie in curs de executie - zahar in curs de ambalare
m-ai dat gata cu asta. adica intr-un pliculet care va avea 5 g de zahar, azi pun 2g si termin maine(intai ale lunii) de umplut pliculetul?
in alte ordine de idei si eu sunt de acord ca este productie. asta este clar.



#10 adrianabb

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 114 Postari:

Postat 07 March 2005 - 11:09 AM

da,e clar ca e productie.mai gandeste-te la asta si iti dai seama singur de ce este productie.



#11 adi_b

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 07 March 2005 - 02:47 PM

Pt. despicatorii de fir de par in paispe':

1. Pana la urma nu contabilii stabilesc ce-i productia sau comertu'.
2. Ei reflecta operatii economice prin conturi contabile.
3. Daca respect principiile contabile de reflectare, si cerintele fiscalitatii e ok!
4. Si uite de aia eu daca am chef consider ca ce-i pe banda de ambalat sau lansat in fabricatie la un moment dat (mai ales la finele lunii) e in curs de executie; nu ca e la 2gr. sau la 5 gr., adica ce e cu interpretarile astea de-a dreptu' obtuze?!



#12 floris

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 1376 Postari:
  • Gender:Female
  • Location:bucuresti

Postat 07 March 2005 - 06:23 PM

adi_b, bravo ptr. replica cu "despicatorii".
dar trebuie sa ma lamuresti, la punctul 1 scrii ca nu contabilii stabilesc ce-i productie sau comert si la punctul 4, stabileste "cheful" tau contabil daca ai prod. neterminata sau nu.
hotareste-te, sau fac eu o "interpretare de-a dreptu' obtuza".



#13 adi_b

    Nou

  • Members
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 08 March 2005 - 05:32 PM

Hai sa zicem ca e luna - sfirsit de trimestru si firma asta ambaleaza zahar vreo 50 de tone pe luna - 1000000 pliculete/luna - 40000 pliculete/zi <=> 2000 kg/zi <=> zahar de vreo 60 mil. lei (30000lei/kg) lansat in fabricatie in ultima zi pe bon de consum, tot asa si la restul de materiale (ambalat, etc.). Seful de productie nu face receptia decat pe loturi ambalate, finalizate, etc. la cost efectiv, sa zicem vreo 1/2 din cantitatea de prod fin ce trebuia sa rezulte. Se pune intrebarea ce se intampla cu cheltuiala care nu are corespondent in venit stocat, ca nu-i receptionat produsu finit la cost efectiv.
La acea cantitate ipotetica ma refeream, adica o evaluez si inregistrez potrivit normei de consum (la x unit materiale le corespund y unit de produs finit) pe productie in curs de executie, la cost prestabilit. De ce pe productie in curs? Ca-i mai utila informatia asa.
Astfel, as folosi contul de productie in curs drept cont de translatie; tot ce e in fabricatie si nereceptionat ca produs finit: valoare de materie prima, ambalaje, etc. le-as prelua la finele lunii, daca nu e facuta receptia pe produs finit, pe cont de productie in curs - la cost standard, si in prima zi din luna le-as storna si receptiona pe produs finit la cost efectiv - cand e facuta receptia.



#14 neofit

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 12 Postari:
  • Location:Ro

Postat 09 March 2005 - 12:35 PM

Si eu sunt de parere ca e productie. Prestare ar fi daca vii matale cu zaharul tau si eu numai ti-l ambalez. Dealtfel cred ca din codul CAEN esti dirijat automat la incadrare pentru fiecare activitate... si mai conteaza si cum vinzi pliculetele, detail sau cu ridicata, etc. Am insa o intrebare: daca descarc pe rind gestiunea doar de materiile prime ce au fost utilizate pentru cantitatea de produs finit livrat deja in luna respectiva, iar ce e inca in depozit, in diferite stadii de ambalare, socot ca e inca pe stocul de materii prime si materiale, scap de 711? adica pot sa fac asta fara sa imi sara cineva in cap dintre autoritati? ar fi interesant sa ne spuna cine a lucrat in asemenea domenii cum ar arata o monografie... imi cer scuze pentru stingacie, multumesc celor ce au rabdare sa ne raspunda si noua, cei curiosi dar incepatori.



#15 lorenzo

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 786 Postari:
  • Gender:Male
  • Location:Arad

Postat 10 March 2005 - 01:13 AM

Conform CAEN Rev.1 - pct.D Produse ale industriei prelucratoare:

Activitatea de prelucrare reprezinta transformarea mecanica, fizica sau chimica a materialelor, substantelor sau componentelor in produse noi. Materialele, substantele sau componentele transformate sunt materii prime ce constituie produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive, precum si produse ale altor activitati de prelucrare.

Unitatile din sectiunea privind industria prelucratoare sunt adesea descrise ca fiind uzine, fabrici sau intreprinderi si utilizeaza in mod caracteristic masini actionate electric si echipament pentru manipularea materialelor. In aceasta sectiune sunt incluse, de asemenea, unitati de transformare manuala sau la domiciliul lucratorului, a materialelor sau substantelor, in produse noi; vanzarea catre publicul general a produselor, in aceleasi localuri in care sunt produse, cum sunt de exemplu brutariile si atelierele pentru croitorie de comanda.

Unitatile de prelucrare pot prelucra materiale, sau pot incheia contracte cu alte unitati care sa prelucreze materialele in folosul lor. In industria prelucratoare sunt incluse ambele tipuri de unitati.

Produsul nou prelucrat poate fi finisat, in sensul ca este gata pentru utilizare sau consum ori poate fi semi-finit, pentru a deveni materie prima in vederea unei prelucrari ulterioare. De exemplu, produsul rafinariei de alumina reprezinta materia prima utilizata in productia primara a aluminiului; aluminiul primar constituie materia prima pentru o uzina de sarma din aluminiu; iar sarma din aluminiu este materia prima pentru o fabrica de produse fabricate din sarma.

Asamblarea partilor componente ale produselor prelucrate este considerata industrie prelucratoare, cu exceptia cazurilor in care activitatea este clasificata in mod corespunzator, in orice clasa a diviziunii 45 (Constructii).

Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentelor in unitatile extractive, prelucratoare, comerciale si alte unitati, atunci cand este executata ca o activitate specializata, este clasificata in aceeasi clasa a industriei prelucratoare, ca si producerea articolului instalat.

Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentului, care este executata ca un serviciu auxiliar ocazionat de vanzarea marfurilor de catre o unitate angajata in primul rand in prelucrare, comert cu ridicata sau cu amanuntul, este clasificata impreuna cu principala sa activitate.

Intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor industriale, comerciale si similare este in general clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea marfurilor.

Totusi, repararea masinilor de birou si de calcul este clasificata in clasa 72.50. Repararea articolelor de menaj si a echipamentului casnic, a mobilierului, vehiculelor cu motor si a altor bunuri de consum este clasificata, de regula, in clasa corespunzatoare a diviziunii 50 (Comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu amanuntul al carburantilor) sau 52 (Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; repararea bunurilor personale si gospodaresti), in concordanta cu tipul de marfuri/bunuri care sunt reparate.

Modificarea substantiala, renovarea sau reconstruirea bunurilor este in general considerata drept prelucrare. Ca regula generala, prelucrarea pieselor componente si a partilor specializate, a accesoriilor si anexelor la masini si echipamente este clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea masinilor si echipamentelor carora le sunt destinate piesele si accesoriile. Fabricarea de componente si parti nespecializate ale masinilor si echipamentelor, de ex. motoare, pistoane, motoare electrice, ansambluri electrice, supape, roti dintate, rulmenti cu role este clasificata in clasa de prelucrare corespunzatoare, indiferent de masinile si echipamentele in care aceste articole pot fi incluse.

Granitele dintre sectorul de prelucrare si celelalte sectoare ale sistemului de clasificare pot fi, oarecum neclare. Activitatea de prelucrare este angajata in transformarea materialelor in produse noi. Rezultatul este un produs nou. Dar definitia a ceea ce reprezinta un produs nou poate fi, oarecum, subiectiva. Pentru clasificare, in cadrul CAEN sunt considerate drept prelucrare, urmatoarele activitati:

- Pasteurizarea si imbutelierea laptelui;

- Prelucrarea pestelui proaspat (cojirea stridiilor, transarea fileului de peste);

- Tiparirea si activitatile conexe;

- Productia betonului gata de turnare;

- Prelucrarea pielii;

- Conservarea lemnului;

- Electroplacarea, placarea, tratarea si polizarea la cald a metalelor;

- Fabricarea indicatoarelor si a panourilor de afisaj;

- Reconstruirea sau refabricarea unor organe de masini (de ex., motoarele de automobil);

- Repararea si renovarea navelor;

- Resaparea cauciucurilor.

Dimpotriva, exista activitati care sunt considerate uneori drept prelucrare, dar care, pentru CAEN, sunt clasificate in alta sectiune (adica, nu sunt clasificate drept prelucrare). Acestea includ:

- Exploatarea forestiera, clasificata in sectiunea A (Agricultura, vanatoare, silvicultura);

- imbogatirea minereurilor si a altor minerale, clasificate in sectiunea C (Industria extractiva);

- Construirea de structuri si operatiunile de prelucrare efectuate pe santierul de constructii, clasificate in sectiunea F (Constructii);

- Activitatea de fragmentare si redistribuire in loturi mai mici, inclusiv ambalarea, reambalarea sau imbutelierea produselor, cum ar fi bauturile alcoolice sau substantele chimice; asamblarea computerelor conform cerintei clientului; sortarea deseurilor; amestecarea culorilor la comanda clientului; taierea metalelor la comanda clientului, toate produc o versiune modificata a aceluiasi produs (nu un produs nou) si se clasifica in sectiunea G (Comert cu ridicata si cu amanuntul).


Asta spune CAEN.
Firmele sunt autorizate de catre ONRC sa desfasoare activitati cf. CAEN.
Bilanturile contin cod CAEN drept informatie obligatorie.
Ar trebui sa rezulte ca incadrarea activitatilor desfasurate de catre o firma sa se faca dupa CAEN.
In conditiile in care alta clasificare legala a activitatilor nu exista, ambalarea zaharului in pliculete este COMERT.
Si contabilii ar trebui sa stie de ce...

In cazul in speta, daca se inregistreaza totul drept productie (ct.701), iar societatea are ambalarea zaharului in pliculete drept unic obiect de activtate, ce se declara in bilant drept cod CAEN?



#16 neofit

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 12 Postari:
  • Location:Ro

Postat 15 March 2005 - 01:53 PM

Imi cer scuze de la cei fara nici o vina, insa mesajul anterior mi-a facut o impresie total discordanta fata de tonul general al forumului, cu privire la "Si contabilii ar trebui sa stie de ce... ", domnul Lorenzo ar putea sa faca un mic efort, ca in loc sa priveasca de sus la cei mai putin specialisti sa le arunce macar o indicatie... ceva... situatiile care pot surveni in practica nu sunt chiar asa limpezi cum le vede domnia sa. Daca tot a avut un minut la dispozitie, ar fi fost interesant sa explice ca la invatacei, pe note contabile, ce ma fac eu cu adaosul comercial, daca pun zaharul in plicusoare inseamna ca am cumparat si zahar si plicusoare si eventual niste pungi ceva mai mari sau cutii in care se pun un numar oarecare de plicuri... ce se trece pe marfa si ce se trece pe cheltuieli diverse cu ambalaje sau materiale consumabile.. ma rog, maruntisuri de astea ce nu intereseaza (banuieste el) pe nimeni, insa asa cum a evaluat dumnealui, se impunea o abordare cit mai plina de sine, care sa traga una peste bot cui doreste sincer sa se verifice, sigur merge la sufletul fiecaruia dintre noi!! Aferim, alta data nu mai solicitam consultanta si indrumare, daca e cu suparare.



#17 lorenzo

    Membru activ

  • Members
  • PipPipPip
  • 786 Postari:
  • Gender:Male
  • Location:Arad

Postat 15 March 2005 - 06:06 PM

Intrebarea postata era daca ambalarea zaharului in pliculete este productie sau comert.
Datorita faptului ca s-au exprimat opinii divergente, am intervenit indicand baza legala a interpretarii acestei activitati drept comert.
Este opinia mea. Sper ca am dreptul la ea si, tocmai in ideea pentru care s-a constituit acest forum, sper ca am si dreptul de a mi-o exprima.
Afirmatia mea “Si contabilii ar trebui sa stie de ce...” se refera la faptul ca cei ce intocmesc situatii financiare (bilanturi), contabilii adica, ar trebui sa stie ca trebuie sa existe o corespondenta intre obiectul de activitate raportat in bilant si conturile de venituri in care se inregistreaza in contabilitate activitatile desfasurate de contribuabili. In acest sens am si pus o intrebare in finalul mesajului meu.
Constat ca nu am fost suficient de explicit, motiv pentru care imi cer scuze.
De aici si pana la a mi se face proces de intentie este insa o cale ceva mai lunga.
Cred ca orice persoana ce participa la acest forum, inainte de a se simti lezata de mesajele celorlalti participanti, ar trebui sa-si manifeste nedumeririle intr-un mod ceva mai elegant. Spre exemplu, Dl. “neofit” ar fi putut sa intrebe ce am vrut sa spun prin afirmatia incriminata sau de ce m-am suparat.
Ce am vrut sa spun am explicat mai sus, iar de suparat eu nu ma supar asa de usor. De altfel, nu m-am suparat pe nimeni si nici nu vad vreun motiv pentru care cineva dintre noi ar putea sa se supere.
Nimeni nu le stie pe toate, prin urmare nu consider ca interpretarile mele ar fi sacrosancte sau obligatorii. Fiecare e liber sa interpreteze cum vrea si sa faca inregistrarile contabile pe care le considera oportune, in baza propriului rationament profesional (nu e vreo aluzie la cineva, ci pur si simplu ceea ce spun normele IAS).
Mi-as fi dorit sa fie exprimate opinii diferite de cea pe care am exprimat-o eu, bazate insa pe alte texte de lege sau pe alte interpretari ale acestora. Tocmai pentru ca in postul initial se cerea indicarea unei baze legale pentru “productie”, am indicat prevederile cod CAEN Rev.1. Poate mai exista si alte texte legale ce se pot avea in vedere in aceasta problema. Eu nu am intalnit. De aceea, fiind unica prevedere legala pe care o cunosc, am folosit-o pentru a-mi argumenta interpretarea. Daca mai exista si alte interpretari pornind de la alte acte normative, le asteptam toti pe acest forum pentru a le discuta.
Incerc sa raspund, atunci cand consider ca experienta mea poate fi de folos si altora, cat mai punctual la subiectul adus in discutie. Nu ma pronunt asupra subiectelor pe care nu le-am intalnit in practica.
In acest sens, nu pot oferi o monografie a inregistrarilor contabile solicitate de “neofit” intrucat nu am intalnit acest caz in practica.
Avand in vedere insa reactia de suparare exprimata, nu pot decat sa sugerez urmatoarele:

1. Ar trebui organizate 2 gestiuni distincte pentru marfa “zahar” (chiar numai scriptic):
gestiunea A = zahar vrac
gestiunea B = zahar ambalat in pliculete
Ambele gestiuni sunt cu ridicata, astfel incat NIR se intocmeste fara adaos comercial
- fac abstractie de TVA, pt.simplificare -
2. Achizitie zahar vrac: 371.A = 401 la pret achizitie - NIR
Achizitie materiale ambalat (pliculete) : 3023 = 401 - NIR
Achizitie alte materiale : 3028 = 401 - NIR
3. Consum materiale: 6023 = 3023 si 6028 = 3028 (bon consum)
4. Predare pliculete: 371.B = 371.A la pretul de achizitie, fara adaos, avand in vedere transformarea UM de la intrare in A in UM de la intrare in B, adica din kg zahar vrac in buc pliculete zahar) – nota transfer intre cele 2 gestiuni in UM intrare A (kg), NIR la intrarea in gest.B in UM intrare B (buc)
5. Vanzare cu ridicata pliculete (cu factura): 4111 = 707 la pret vanzare (cu adaos care sa acopere atat costul achizitiei zaharului, cat si celelalte cheltuieli – directe=mater.,pliculete, salarii, contrib., etc; indirecte=chirii, serv.terti, etc) si
607 = 371.B la cost(pret) de achizitie zahar vrac transformat in cost(achizitie) zahar in pliculete evidentiat in NIR intrare in gest.B

6. Daca vanzarea se face si cu amanuntul (sau numai cu amanuntul, ceea ce cred ca nu e cazul), atunci inseamna ca mai exista o gestiune C = zahar ambalat in pliculete la pret cu amanuntul.
371.C = % (371.A, 378.C, 4428). Asta inseamna ca in loc de nota transfer intre A si B si NIR fara adaos la intrare in gest.B, se intocmeste nota transfer intre A si C si NIR cu adaos la intrare in gest.C, precum si raport de gestiune (pt.mf.cu amanuntul) pentru gest.C
La vanzare din gest.C: 5311 = 707.C (la pret vanzare cu amanuntul, adica inclusiv adaos si TVA) si, la sfarsitul lunii, % (607.C, 378.C, 4428) = 371.C conform K calculat.

Sper sa fi fost suficient de explicit de aceasta data.



#18 alin stanciu

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 137 Postari:
  • Location:ploiesti
  • Interests:sfaturi

Postat 19 April 2005 - 11:08 AM

este comert.Asa spuns si eu.Dar (necunoscand aceast proces tehnologic deloc)daca se mai pierde o cantitate de zahar (se da pe jos,pe langa,cum vreti voi )cum inregistrati?!
eu cred ca aici apare problema.Daca e comert practic cumpar si zaharul si pliculetzele ca si marfa si le vand ?!



#19 stefan mihaela

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 66 Postari:
  • Location:bucuresti

Postat 22 May 2005 - 10:17 PM

Fratilor inteleg ca intrebarea este la obiect si in consecinta consider ca ambalarea zaharului in pungi este o prestare de servici.mmm :D



#20 stefan mihaela

    Membru junior

  • Members
  • Pip
  • 66 Postari:
  • Location:bucuresti

Postat 22 May 2005 - 10:31 PM

revin cu o precizare in speranta ca n-am sa-mi prind urechile:daca doar "ambalarea " zaharului este procesul economic efectuat de tine atunci este prestare de servicii,daca comercializezi zahar ambalat iar acest zahar este marfa ta atunci este comert.mmm






Similar Topics Collapse

  Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL